Vrijdag 20 januari, 16:30 uur, Auditorium Waterkantzaal op het Maindeck tijdens de kunstbeurs FORREAL

Lezing – Katerina Belkina

door drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus, publiciste en auteur van de recent verschenen monografie over Katerina Belkina

Mijn beste collectioneur,

Graag wil ik u persoonlijk uitnodigen voor een analytische (en rijk geïllustreerde) beschouwing over het werk van Katerina Belkina.

Belkina is inmiddels een internationaal gewaardeerde kunstenares die op fascinerende wijze het hedendaagse postmoderne kunstconcept in beeld brengt. Daarnaast weet zij haar authentieke en filosofische benadering van de mens en de cultuur waarin hij leeft, te pareren aan een sublieme beheersing van geraffineerde beeldende technieken waarmee zij haar werk schept.

Marike van der Knaap zal ingaan op Belkina’s kunsthistorische inspiratiebronnen, haar visie op de tijd waarin wij leven en haar relatie met het artistieke en culturele verleden.

Na afloop van deze beschouwing bent u van harte uitgenodigd op mijn stand, nr. 17, voor een feestelijke Nieuwjaarsborrel, RSVP
voor 19 januari.


UITNODIGING

MIDZOMERAVONDCONCERT

ZATERDAG 25 JUNI om 19:30


Met veel genoegen nodig ik u uit, op zaterdag 25 juni om 19:30, in de week van de Zomerzonnewende, voor het midzomeravond kamerconcert. Deze tijd van de kortste nacht en het langste licht wordt in Rusland (zoals het in mijn herinnering leeft) na de lange, duistere winter feestelijk begroet, begroet in heidense passie, met vuur en muziek, omringd door vrienden.

Daarom wordt op deze avond in de galerie gemusiceerd en gezongen door mijn vrienden:
altviolist en maestro dell'improvvisazione Lonja Rusanovsky, sopraan Irina Plyassova en pianiste Natalya Bokova. Het programma van het concert is nog in proces maar zeker worden uitgevoerd o.a. de aria "Fly on the Wings of the Wind" uit Borodin's Prince Igor, "Sweeter than Roses" van Purcell en liederen van Britten en Rachmaninoff.

Op dit officiële slotweekend van de tentoonstelling "Het Geheugen van het Hart" zullen de verkochte werken van Anwar plaats maken voor niet eerder getoonde werken van Katerina Belkina, nieuw verworven Sociaal-Realisme en de laatste werken van Ludmilla Popenko (2016†).


Sluit u op deze avond bij ons aan!

Oesters en passende witte wijn zullen de avond completeren.

Ik verheug mij op uw komst. (in verband met voorbereidingen RSVP tot 22 juni)

Lilja Zakirova

Galerie Lilja Zakirova
Engstraat 6
5256 BD Heusden a/d Maas
Openingstijden: do t/m zo 13-17 uur
www.zakirova.com

PS. Ons parkeeradvies in Heusden: op TomTom toets in "Tramhaven/Ravelijn Wijkse Poort" parkeerterrein (3 minuutjes lopen tot galerie).
 
Uitnodiging

AN AFTERNOON WITH… ALEXANDER MÜNNINGHOFF

ZATERDAG 9 APRIL OM 15:00 UUR

Mijn beste kunstminnaars en boekenwurmen,

Op veler verzoek heb ik Alexander Münninghoff nogmaals uitgenodigd om naar Heusden te komen om
de inmiddels 18e (!) druk van “De Stamhouder” te komen presenteren, vieren en signeren.

In 'De stamhouder' (winnaar Ako Literatuurprijs, Libris Geschiedenisprijs, NS publieksprijs) draait het om ingewikkelde familiebanden, intriges en heel veel geheimen. Voeg daar de chaos uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw aan toe en je hebt niet alleen een verhaal over een geteisterde familie, maar ook over de ongelooflijke complexiteit van de Tweede Wereldoorlog.

Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie.

Deze boekpresentatie vormt tevens de inleiding van het finissage weekend van de voorjaars tentoonstelling met de recentste werken van Natalya Zaloznaya, Katerina Belkina, Anwar Abdoullaev.

Wij verheugen ons op uw komst en trakteren na afloop op Russische Pelmeni. Het beloofd wederom
een onvergetelijke middag te worden.

Wij vragen u echter vanwege de korte termijn en beperkte zitplaatsen zo snel mogelijk uw RSVP te mailen of door te bellen (0416 661830).

Galerie Lilja Zakirova
Engstraat 6, 5256 BD Heusden a/d Maas
openingstijden: do t/m zo 13-17 uur
+31 (0)416 661830
Lilja@Zakirova.com
www.Zakirova.com

PS. Ons parkeeradvies: In gps toets in "Tramhaven/Ravelijn Wijkse Poort" parkeerterrein
(3 min. lopen tot galerie). 
Anwar Abdoullaev – Oogst, 90x100 o/d
 

Aan het begin van een nieuw seizoen nodigt Galerie Lilja Zakirova u uit voor de lezing

- ABSTRACTE KUNST HONDERD, blik vanuit de 21e eeuw -

door kunsthistoricus en publicist drs. Marike van der Knaap.
Op zaterdag 1 september en (vanwege de ruimtelijke capaciteit van de galerie) reprise op zaterdag 8 september, beiden om 19.30 uur:Wanneer we vanuit de nog jonge 21ste eeuw in vogelvluchtperspectief terugblikken op de vorige eeuw, zien wij het Modernisme als een bonte deken voor ons uitgespreid. De opkomst en ontwikkeling van de Abstracte Kunst en de vele vormen die zij heeft aangenomen, maakt daar een niet gering deel van uit. Het is zelfs zo dat de notie 'moderne kunst' regelmatig synoniem leek te zijn aan 'abstracte kunst'. Dat deze kunstvorm een prominente plaats heeft veroverd in het landschap van de beeldende kunst, bewijst wel het feit dat onlangs het schilderij van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970), Orange, Red, Yellow uit 1961, het recordbedrag van 87 miljoen dollar opbracht op een veiling van Christie's in New York.

Omdat het zo'n 100 jaar geleden is dat Wassily Kandinsky zijn eerste abstracte composities schilderde, waarmee hij de geschiedenis in is gegaan als de eerste abstracte schilder, biedt Galerie Lilja Zakirova een avondvullende lezing aan, waarin de ontwikkeling van de abstracte kunst in een kunsthistorisch en cultuurfilosofisch perspectief wordt belicht. Drs Marike van der Knaap, kunsthistoricus en publiciste, zal tijdens deze lezing uitvoerig ingaan op de bronnen, de theoretische achtergronden en de verschillende verschijningsvormen van de abstracte kunst. Vanzelfsprekend zullen naast Kandinsky en Rothko, ook coryfeeën als Mondriaan, Malevitsj en Pollock aan de orde komen, naast enkele laat-twintigste eeuwse kunstenaars die weer een nieuwe vorm gaven aan de niet-figuratieve kunst.

Onder hen zijn de drie Russische kunstenaressen Irina Starzhenetskaya, Natalya Zaloznaya en Masha Trebukova. Na de cascade van geprojecteerd beeld van de grondleggers, kunt u het originele werk van de door de galerie gerepresenteerde contemporaine artiesten bezichtigen en beleven. Hun werk vormt, samen met de inleidende lezing van drs. Marike van der Knaap, de nieuwe tentoonstelling "Abstractie 2012", die van 1 september tot 21 oktober plaatsvindt.

U kunt voor een van deze avonden reserveren per e-mail of telefonisch (0416 - 661830). De entree voor de lezing bedraagt € 15,--. Koffie, goede wijn en 'Pirozhki' in de pauze zijn de gebruikelijk traktaties van de galerie.

Galerie Lilja Zakirova nodigt u uit voor het kamerconcert van

Arthur Rusanovsky, Viool en Mirsa Adami, Piano
op zaterdag 16 April, aanvang om 16.00 uurArthur Rusanovsky (17 jaar), opkomende internationale ster en prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, geeft samen met pianobegeleidster Mirsa Adami (concertpianiste en repetitor van De Nieuwe Opera Academie te Amsterdam) een exclusief middagmatinee voor het publiek van de galerie.

Het programma zal bestaan uit:

• J.S. Bach - Solo vioolsonate no.1, g mineur, adagio, fuga
• N. Paganini - Caprice no. 16, g mineur
• L. v. Beethoven - Vioolsonate in c mineur, no.7, allegro con brio
• F. Mendelssohn - Viool concert – e mineur, allegro moltoappassionato
• C. Saint Saens - Introduction et Rondo Capriccioso
Op zaterdag 16 april verwelkomen wij u vanaf 15.30 uur in de galerie aan de Engstraat 6 te Heusden met een heerlijk glas wijn of kopje koffie. Entr'acte kunt u genieten van de tentoonstelling Empty Spaces van Katerina Belkina.

Gezien de beperkte ruimte is reserveren per telefoon (0416 - 661830) of e-mail noodzakelijk. De entree bedraagt € 7.50,- p.p.

Lilja Zakirova
PS.
Ons parkeeradvies in Heusden: op TomTom toets in "Tramhaven/Ravelijn Wijkse Poort" parkeerterrein (3 minuutjes lopen tot galerie).

P.P.S. Graag wil ik iedereen bedanken die , tot nu toe, op mijn ‘belangstellingskaart’ gereageerd heeft!


- Van Klassiek naar Modern -
4 oktober en (vanwege de ruimtelijke capaciteit van de galerie) reprise op zaterdag 18 oktober om 19.30 uur
- Van Klassiek naar Modern -
Op zaterdag 29 september en zaterdag 13 oktober om 19.30 uur.
- Van Klassiek naar modern -
Lezing op zaterdag 31 maart om 19:30 uur
door gerespecteerde kunsthistoricus en publicist, drs. Marike N.J.A. van der Knaap
Uitnodiging voor een muzikale avond
"De Schilderijententoonstelling"
op zaterdag 3 juni en 10 juni 2006 met
Anastasya Melioranskaya, piano
Sjeng Scheijen, spreker
LE SPECTRE DE LA ROSE
De sopraan Irina Plyassova heeft, samen met haar vaste begeleidster Natalija Bokova, speciaal voor deze tentoonstelling een programma samengesteld om het mysterie en de symboliek van de bloem een muzikale dimensie te geven.
zaterdag 28 mei om 16.00 uur,
zaterdag 4 juni om 19.30 uur,
zaterdag 11 juni eveneens om 19.30 uur
(meer)
Kamerconcert
Olesya Golovneva, sopraan
en Anastasiya Melioranskaya, piano
op zondag 15 mei, aanvang om 19.30 uur
en zaterdag 21 mei 2005, aanvang om 16.00 uur.
(meer)
Nieuwjaarsconcert
van Olesya Golovneva, sopraan
en Anastasiya Melioranskaya, piano
op zondag 2 en zaterdag 8 januari 2005, aanvang om 16.00 uur.
(meer)
Concert
Olesya Golovneva, sopraan
en Anastasiya Melioranskaya, piano
op 30 oktober 2004 om 16.00 uur.
(meer)
Poëzie en piano
Russische Salon
...waar je ziel ook moge zweven...
een avond van poëzie en piano-improvisaties
zondag 5 september en 19 september om 20.15 uur.
(meer)
Literaire cursus
'de Russische Bibliotheek'
door drs. Sjeng Scheijen, slavist
vrijdag 24 september, 1, 8 en 15 oktober 2004.
(meer)
Cursus
400 jaar Russische schilderkunst
door drs. Sjeng Scheijen, slavist
februari 2005.
(meer)

 


All rights reserved
© 1999-2014
z