Cursusprogramma

400 jaar Russische schilderkunst

 
Les 1 Van de vroegste iconen tot het begin van de wereldse schilderkunst
Rusland als erfgename van Byzantium, sacrale betekenis van icoon, onderwerp en functie, de bloeitijd: Feofan Grek, Andrej Roebljov, Dionysius, verschillende kloosterscholen, het ontstaan van de academische schilderkunst.
 
Les 2 19e eeuwse schilderkunst, de dichter Alexander Poesjkin, Ilja Repin en zijn tentoonstelling in het Groninger Museum, de Peredvizjniki (de 'trekkers')
Russische kunst in haar gouden eeuw, de tijd van Gogol, Tolstoj en Dostojevski en de schilders Karl Broellov, Aleksej Venetsianov, Grigori Soroka en Pavel Fedotov
 
Les 3 De landschapschilderkunst
Relaties tussen Russische schrijvers en beeldend kunstenaars. Ivan Sjiskin, Aleksej Savrasov, Archip Koe´ndzji, Michail Nesterov. Sergej Diaghilev en de kunstenaars, componisten en mecenaten van 'Mir Iskusstva'.
Diaghilev als kunstvernieuwer, inspirator en impresario van Les Ballets Russes.
 
Les 4 Russische Avantgarde, een Russische revolutie in de kunst Wassily Kandinsky, Kazimir Malevitsj, Vladimir Tatlin, Natalja Gontscharova, Mark Chagall.
 
Overzicht van museumcollecties Staatsmuseum Tretjakov Gallery (Moskou) en het Russische Museum (Sint-Petersburg).
 
Rondleiding door Sjeng Scheijen bij de tentoonstelling 'In dienst van Diaghilev' (van 11 december 2004 t/m 27 maart 2005) in het Groninger Museum, exclusief voor cursisten van de galerie (datum nog nader te bepalen in december 2004/januari 2005).


Terug
 


All rights reserved
ę 1999-2014
 
z