Programma 'Le spectre de la rose'
Irina Plassyova zingt niet alleen. De charme en originaliteit van de liederencyclus die zij heeft samengesteld en ten gehore zal brengen, krijgt een extra verdieping door haar begeleidende verhalen. Bloemen en hun symbolische betekenissen worden door haar op een ontroerende en lucide wijze met klasse toegelicht.

'...Eros gaf de roos aan Harpocrates, de god van de stilte, om hem zover te krijgen dat hij niet zou roddelen over de amoureuze avonturen van zijn moeder. Zo werd de roos ook een symbool voor zwijgen en geheimhouding. Deze betekenis heeft een lange adem, want in de middeleeuwen hing men een roos aan het plafond van een raadkamer, daarmee iedereen tot geheimhouding manende. Hiervan is afgeleid de frase 'iets sub rosa houden', onder de roos dus...'
 
Programma:
A. ScarlattiLe VioletteA. Morselli
W. A. MozartDas VeilchenGoethe
F. MendelssohnDas erste VeilchenE. Ebert
A. GrechaninovSneeuwklokje 
H. PurcellSweeter Than RosesNorton
G. FaureLes Roses d'EspahanL. De Lisle
B. Britten(Nachtegaal en Roos)A. Pushkin
H. BerliozLe Spectre de la Rose 
R. SchumannDie Rose, die Lilie, die TaubeMunter
Pauze:
A. ArenskijVergeet-me-niet 
S. RachmaninovMadeliefjesI. Severyanin
S. BarberThe DaisiesJames Tephens
C. DebussyRomanceP. Bourget
E. ChoussonLe Temps des LilasM. Bouchor
R. SchumannDie LotosblumeH. Heine
G. FaureFleur JetéeA. Silvestre
S. RachmaninovSeringE. Beketova
S. LyapunovLaatste bloemenA. Pushkin

Omdat de belangstelling groot lijkt, zal dit concert drie keer gehouden worden, op zaterdag 28 mei, 16.00 uur, op zaterdag 4 juni, 19.30 uur en op zaterdag 11 juni, eveneens om 19.30 uur.
 
De entree bedraagt € 25,00 p.p. Gezien de beperkte ruimte van de galerie, wordt u vriendelijk verzocht voor deze avonden te reserveren.
 
Bent u werkelijk een liefhebber van muziek, beeldende kunst en een heerlijk glas champagne, schrijft u zich in voor een van deze avonden!
 
Irina Plyassova, sopraan, werd geboren in de Oekraïne en begon haar muzikale opleiding op vroege leeftijd. Na de Muziek School en het Tjsaikovski Muziek College (Almaty, Kazakstan) studeerde zij aan het Kazakstan Staats Conservatorium als zangeres, musicoloog en pianist. Als zangeres maakte zij haar debuut met de rol van Tatjana in Eugene Onegin en Snjegurochka (dito) in de Opera Studio van Almaty.
 
Vervolgens heeft zij soloconcerten gegeven met liederen van Russische componisten en zij maakte haar eerste opname met het Almaty Filharmonisch Orkest voor het label 'Melodija'.
 
Irina is inmiddels naar Nederland verhuisd, waar zij traditionele interpretatie van Europese muziek studeerde met Rosemary Silberman en waar zij werd gecoacht door Roberta Alexander en Valérie Guillorit.

In 1999 zong Irina de rol Liza in Tsjaikovski's Pique dame in het Pushkin Festival in Verona. Behalve voor Russische opera's heeft zij ook een grote voorliefde voor Engelstalige opera's uit de 20e eeuw. Rollen van Vanessa in Barber's Dito, Magda in Menotti's Consul en Lucy in Menotti's Telephone vertolkte zij ook al eerder de concertversie.
 
Recent (november 2003) vertolkte zij in de wereldpremière in Qatar van Michiel Borstlap's Ibn Sina de rol van Jasmina. In het seizoen 2005 zal zij de solo-opera La Voix Humaine van F. Polenc uitvoeren met het Concertgebouw Strijkkwintet.
 
Irina Plyassova heeft een aantal zeer gevarieerde liederenprogramma's op haar repertoire, die zij uitvoert met verschillende musici en ensembles. Samen met pianiste Natalya Bokava zoekt zij liederen van Russische componisten die tot nu in West-Europa nooit gehoord waren, en overige zeldzaam opgevoerde muziek.
 
Natalya Bokova, pianiste, is eveneens geboren in de Oekraïne, maar groeide op in Moskou. Zij studeerde piano, schilderen en ballet aan de Kunstschool. En vervolgens aan het Staats Muziek College van Gnjesins bij de pianopedagogen N. Naumova en E. Sjerbakova. Hierna studeerde zij voor de kunst van concertmeesterschap met I. Grachman en speelde kamerensembles van E. Gendler.
 
Vervolgens werkte zij als concertmeester in de Ballet Academie van het Bolsjoi Theater in Moskou en werkte zij samen met de choreografe prof. Sofia Vinogradova.
 
Sinds 1995 woont en werkt Natalya Bokova in Nederland. Zij werkt als pianolerares en begeleider met verschillende musici en zangers, onder andere aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Op dit moment werkt zij aan het project 'Onbekende Russische muziek uit de 20e eeuw'.


Terug naar vorige pagina
z