Exhibitions
  

 
Uitnodiging
Anwar Abdoullaev
Solotentoonstelling
Zaterdag 25 & Zondag 26 November t/m 24 December 2017
Mijn beste Kunstliefhebber,
In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 november, om 16:00, zijn u en uw kunstminnende vrienden van harte welkom bij de openingsrecepties van de solotentoonstelling van Anwar Abdoullaev.
Deze schilder is, al sinds zijn introductie in mijn galerie in 1993, één van mijn meest gewaardeerde kunstenaars. Met het Centraal Azië uit zijn kindertijd als inspiratiebron creëert Anwar in de beeldende taal van de grote kunstgeschiedenis harmonieuze, ingetogen taferelen met de voor hem zo kenmerkende nabijheid van mens, aarde en heelal.
Voor de beide dagen heb ik een kleine lezing voorbereid over de levensloop en het oeuvre van Anwar waarbij de kunstenaar uiteraard de eregast is.
Om een voor u bestemd werk niet mis te lopen zal er een digitale catalogus bij de tentoonstelling gemaakt worden die een week voor de vernissage naar u gemaild zal worden.
Anwar en ik verheugen ons op uw komst en trakteren op Oezbeekse amuses met passende wijn!


 


 
  

 
HERFSTTENTOONSTELLING
ANWAR ABDOULLAEV - KATERINA BELKINA - NATALYA ZALOZNAYA - ALEXEY PANKIN
15 - 19 NOVEMBER 2017 (meer)
En verder voor tentoonstelling pagina met foto van beeld uit de bijlage

Na spannende maar resultatieve dagen op de beurs Art The Hague ben ik terug op mijn schiereiland Heusden waar
nu een herfsttentoonstelling is ingericht met een focus op de twee sculpturen van mijn nieuwe beeldhouwer,
Alexey Pankin – “Ludwig” (hout, acryl pasta,165x86x28cm) en “Rudy. To Rudolf Nureyev” (hout, acryl pasta, 200x28x25cm).
Loopt u virtueel rondom het beeld op: https://youtu.be/QejxMikaMvY.

Persoonlijk sta ik sprakeloos voor dit “Postmodern Statue of New Humanism”, een versmolten mens-dier sculptuur, opgebouwd uit gefreesde schijven lindenhout
waardoor ik (Alexey schreef deze tekst speciaal voor zijn Nederlandse publiek) graag zelf de kunstenaar aan het woord laat:

Mijn belangrijkste inspiratiebron is de genealogie van de lichamelijkheid in de kunst: de lange geschiedenis van de voorstelling van het menselijk lichaam, sinds de archaïsche tijd naar de oude Grieken en Etrusken, vandaar uit naar de gotiek, de renaissance en het modernisme. Steeds keren elementen uit die periodes terug en vindt er een onderlinge wisselwerking plaats.
Wat kan de lichamelijke vorm in deze wederkerende beweging uitdrukken als alle rituele en decoratieve uitgangspunten en beeldende herkenning achterwege worden gelaten en iedere mogelijkheid tot identificatie verdwijnt? Hoe voelt 'het lichaam' zich vandaag terwijl het dreigt te verstenen, geconfronteerd met het gelijktijdig bestaan van alles wat er voorheen in de cultuur is geweest?
In mijn werk worden klassieke beeldende regels losgelaten en wordt de lichamelijke vorm gereduceerd of juist opgeblazen. Ook wordt hij 'gekruist' met bepaalde aanwijzingen: een wijzend gebaar, een vaas, een teken, een diervoorstelling of de weergave van een danser. Ik streef er bij deze 'hybriden' naar om het gebruikelijke, vleselijke volume 'uit te dunnen'. Dat volume probeer ik zo her te verdelen dat het de krachten van het huidige moment, van de tegenwoordige tijd, weet te vangen.

Mocht u buiten de beurshectiek de werken in alle rust in de galerie bezichtigen dan bent u natuurlijk van harte welkom
op donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 of op afspraak. 


 
  

 
Uitnodiging
Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt in Heusden ('ons Nederlandse' Saint-Paul-de-Vence) voor de 6e maal de kunst- en design Biënnale plaats:
Kunstroute-2017-plattegrond.
Met de participatie aan deze Biënnale opent mijn galerie een nieuw seizoen waarbij u van harte bent uitgenodigd.
Graag verwelkomen wij u en uw kunstminnende vrienden met een nieuwe collectie en trakteren onze gasten op oesters en passende witte wijn.
Op beide dagen is de galerie geopend van 11:00 tot 17:00.
Ik verheug mij op uw komst.
Groet,
Lilja
PS. Ons parkeeradvies in Heusden: op TomTom toets in "Tramhaven/Ravelijn Wijkse Poort" parkeerterrein (3 minuutjes lopen tot galerie).
Galerie Lilja Zakirova
Engstraat 6
5256 BD Heusden a/d Maas
Openingstijden: do t/m zo 13-17 uur


 


 
  

 
Graag nodig ik u uit voor de Voorjaarsexpositie De Heusdengangers. Het begin van deze tentoonstelling valt met de uitvoering van de Mattheus Passion in Heusden op donderdag 13 April om 19:00 en op vrijdag de 14e om 11:00 in de Grote of Catharijnekerk. Voor wie de Pasen in Passie wil beginnen: Ik ben de bezitter van 10 kaarten voor het donderdagse concert en kan u deze aanbieden, eventueel met een tafelreservering voor een “Mattheus-menu” bij restaurant van Dijk.

Op het moment dat het publiek de tentoonstelling met van Johannes Vermeer in het Louvre bestormt zijn in de stilte van mijn galerij in Heusden twee nieuwe werken van Katerina Belkina tentoongesteld. Een hiervan is een hommage aan Vermeer genaamd "Besrat - Good News" het is een magnetiserende versmelting van “Brieflezende vrouw in het blauw” en “Het Melkmeisje”. Met dit werk trekt de kunstenares een tijdsdraad van de Gouden Eeuw in Nederland naar het pulserende leven van het moderne Berlijn waar zij nu woont en werkt.

Een ander nieuw werk “Receiving Orders. Salome and St. John” is een moderne vertolking van het Bijbelse Apocrief en de Femme Fatale à la Belkina en een hommage aan de kunstenaar van de Renaissance van het Noorden Jacob Cornelisz van Oostsanen.

In prelude op de aankomende solotentoonstelling van Anwar Abdoullaev zullen ook al enkele van zijn
nieuwe werken gepresenteerd worden.

Sinds enkele maanden participeert mijn galerie aan het internationale platform ARTSY: https://www.artsy.net/partner-5660819ba09a671d84000178 Op deze site is een duidelijk overzicht van details, prijzen en availability van de recente werken van mijn kunstenaars.

 


 
  

 
”Voorafgaand aan de Winter” zo noemt Anwar Abdoullaev zijn nieuwe werk. Een mooie titel voor de nieuwe groepstentoonstelling die begint op vrijdag 16 – “more” naar de tentonstellingenpagina december en samenvalt met een tweedaagse middeleeuwse kerstmarkt met levende kerststal, koopmannen die hun beste waar aanprijzen, straatmuzikanten in de straten van de vesting en op zaterdag de 17e december wordt in de Grote Kerk in Heusden het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitgevoerd. Bij mij in de galerie, onder de aan het plafond hangende kerstboom, wordt een traditionele Glühwein geschonken met Russische traktatie. Als u nog een origineel kerstcadeau zoekt, denk dan ook aan de recent verschenen boeken van Anwar Abdoullaev, Katerina Belkina en Natalya Zaloznaya. Op zaterdag de 17e zal Anwar zelf ook van 15:00 tot 17:00 aanwezig zijn om de inmiddels 3e druk van zijn catalogus te signeren.

Op deze beide dagen is de galerie van 14:00 tot 22:00 geopend.

 


 
  

 
With her latest work, Personal Identity, Katerina Belkina is finishing her Revival series more met link naar de tentoonstellingen pagina exactly one year after the premier and solo-exhibition in my gallery in Heusden.

By placing a modern woman in an oval frame, in the style of the Italian Renaissance portraits mixed with an illusionary window on the world with a mirror, the artist again turns towards herself and at the same time towards us with a questioning gaze “Who am I?”

In Katerina Belkina’s own words: Personal Identity is a combined image of modernday men. All you can say with certainty is that it is a woman but there is no clarity on her age, social status or emotions. In Paris, in the Musee de l’Homme, there is a device that can interpret from the image of a face the estimated age, gender and which emotions are experienced at that moment. To what degree the person feels anxious, he’s feeling timidity, if he is happy or depressed. We live in a time where with the help of a telephone and a device like this we can guess who you are talking to. But, and that is the most curious, it remains the most difficult to kno wand understand yourself.

The work is presented in the gallery as of today and is available in two sizes (both in an edition of 8):
- 100x70cm
- 50x35cm

The appreciation and reputation of Katerina Belkina’s work are growing by each day so I would like to direct your attention tot he large interview with Katerina in the just presented 2017 edition of Snoecks (an almanak about modern art and literature) and the upcoming exhibition “Lucas Cranach und die Moderne” in the Kunstpalast Museum in Düsseldorf (from April 8th till Juli 30th 2017) where “The Sinner” by Belkina is exhibited in the context of the exhibition together with works by Delacroix, Picasso, Kirchner en Warhol.

I invite you to come tot he gallery for a first choice preview

 


 
  

 
Anwar Abdoullaev
“Het Geheugen van het Hart
Zaterdag 21 Mei t/m 26 Juni 2016

Mijn beste Kunstliefhebber,
Graag nodig ik u uit op zaterdag 21 mei om 16:00 voor de nieuwe tentoonstelling van Anwar Abdoullaev – "Het Geheugen van het Hart"

Deze schilder is, al sinds zijn introductie in mijn galerie in 1993, één van mijn meest gewaardeerde kunstenaars die met het Oezbekistan uit zijn kindertijd als inspiratiebron harmonieuze, ingetogen taferelen creëert met de voor hem zo kenmerkende nabijheid van mens, aarde en heelal.

De tentoonstelling wordt geopend met de introductie van de zojuist verschenen catalogus waarin zijn recente werken zijn verzameld en waarvoor ik, vanuit jarenlange bewondering, zelf een kleine inleidende tekst geschreven heb.

Anwar en ik verheugen ons op uw komst!

 


 
  

 
UITNODIGING
SOLOTENTOONSTELLING VAN NATALYA ZALOZNAYA
COLLECTIVE GESTURE THEATER
23 APRIL TOT 15 MEI 2016

Natalya Zaloznaya maakte in het half jaar dat ze van het ene land naar het andere vloog – België, Montenegro, Wit-Rusland - een nieuwe serie schilderijen die ze “Collective Gesture Theater” noemde.

Terwijl ze de onvoorspelbaarheid en de onbestendigheid van de wereld waarin wij leven doorstaat en trotseert en zich hoedt voor verlammende synchronie en gelijkvormigheid, zoekt de kunstenaar met haar brede penseelstreek en groot collectief gebaar, met onverwachte kleuren a là Zaloznaya, met ingewikkelde spiegelcomposities en veel figuren, de Exercities, de dialoog met ons uit vrees voor het eigen isolement.

Misschien zit die keuzevrijheid, die ontsnapping uit de massahypnose - door de kunstenaar in ieder geval - inderdaad niet in datgene wat is afgebeeld, maar in de manier waarop: het kleurgebruik, de schaal, de geconcentreerde, gespannen aanzet tot beweging van de figuren - het is nog niet duidelijk welke kant ze opgaan, misschien breken ze juist wel los uit die unificatie. Dat is toch juist de kracht van Natalya's intelligentie als mens en haar grote talent als kunstenaar, om met de schilderkunstige middelen haar commentaar te geven op het onderwerp dat ze weergeeft. Het optimistische element is - hoe klein misschien ook, maar daarom des te moediger - dat Natalya zelf zich niet overgeeft, maar zich met haar werk blijft verzetten tegen gelijkschakeling. De individualiteit van de kunstenaar zelf weerstaat het massaproces. 


 


  
Mijn beste kunstliefhebbers en Geachte collectioneurs,

Terug vanuit Rotterdam op mijn schiereiland Heusden wil ik u
graag uitnodigen voor een bezoek aan de Voorjaarstentoonstelling
in mijn galerie.

De tentoonstelling die wij, in accompaniment van Bach’s Mattheus Passion,
hebben ingericht bestaat uit recente werken van Anwar Abdoullaev en
Katerina Belkina en met een begin van Natalya Zaloznaya’s nieuwe serie
“Collective Gesture Theatre”.

Deze expositie is tot en met 27 maart te bezichtigen.
 


 


  
Boekpresentatie en Solotentoonstelling “Revival”- 15 November t/m 24 januari 2016,
van Katerina Belkina (1974 geboren in Rusland en vanaf 2013 werkt en woont in Berlijn)

Op zondag 15 november om 16:00 wordt de solotentoonstelling “Revival” van Katerina Belkina (winnaar van de International Lucas Cranach Award en op dit moment finaliste voor de International Hasselblad Award 2016 in de categorie Art) bij Galerie Lilja Zakirova in Heusden geopend.

De tentoonstelling zal worden ingeleid door Marike van der Knaap, kunsthistoricus en publicist die Katerina Belkina vanaf haar eerste introductie in Nederland (2007) volgt en die tevens auteur is van de monografie. Waarna het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Dick Berlijn, Voormalig Commandant der Strijdkrachten.

De middag sluit met een signeersessie door Katerina Belkina.

Katerina Belkina is een kunstenares die met haar fotografische series de weg terug zoekt naar de diepere lagen van de wezenlijke identiteit van de mens. In de hedendaagse wereld van standaardisering, clichés en consumptief materialisme waarin steeds minder plaats lijkt te zijn voor spiritualiteit en geborgenheid, verbeeldt zij het individu in verschillende situaties en hoedanigheden. De constellaties die zij daarvoor kiest komen zowel voort uit literaire, beeldende als cultuurfilosofische tradities waarmee zij in haar leven te maken heeft gekregen. Het gegeven dat zij in de meeste werken zichzelf als model heeft neergezet, verraadt haar identificatie met de mens en de confrontatie met diens condition humaine. Haar werken moeten daarom zeker niet opgevat worden als zelfportretten maar als archetypische schilderingen van existentiële zoektochten, verlangens en verleidingen. Doordat Belkina in deze zin zowel een rol speelt als kunstenaar èn als diens model, wordt deze betrokkenheid versterkt en wordt haar individualiteit tegelijkertijd gerelativeerd. 


 


  
19 SEPTEMBER - 18 OKTOBER 2015

Graag nodig ik u uit, op zaterdag 19 september om 16.00 uur, voor de
vernissage van de nieuwe werken van Sergei Rimoshevski.
De tentoonstelling zal worden ingeleid met een korte lezing door
publiciste en kunsthistoricus Klawa Koppenol, verbonden aan het Nederlands
instituut voor Kunstgeschiedenis.
Van 13.00 tot 15.30 uur is de galerie geopend voor een voorbezichtiging.

Samen met de kunstenaar, die speciaal voor deze tentoonstelling uit
Minsk overvliegt, heet ik u van harte welkom!

Champagne, oesters en een passende witte wijn gaan deze feestelijke
opening completeren!
Lilja Zakirova


 


 


  
UITNODIGING

DE ALCHEMISTISCHE BRUILOFT

21 JUNI – 12 JULI 2015

Met veel genoegen nodig ik u uit, op zondag 21 juni om 19:30, de dag van de Zomerzonnewende, voor de opening van de tentoonstelling met de nieuwe serie “De Alchemistische Bruiloft” van Igor Tishin, werken van Katerina Belkina, Natalya Zaloznaya en (ik hoop) nieuwe schilderijen van Anwar Abdoullaev.

De dag van de kortste nacht en het langste licht wordt in Rusland (zoals het in mijn herinnering leeft) na de lange duistere winter feestelijk begroet, begroet in heidense passie, met vuur en muziek, omringd door vrienden. Daarom wordt op deze avond in de galerie gemusiceerd en gezongen door mijn vrienden: alt-violist en maestro dell'improvvisazione Lonja Rusanovsky, sopraan Irina Plyassova en pianiste Natalya Bokova. Het programma van het concert is nog in proces maar zeker worden uitgevoerd o.a. “Sweeter than Roses” van Purcell en liederen van Britten en Rachmaninoff.

Sluit u op deze avond bij ons aan!

Ik verheug mij op uw komst.

(in verband met voorbereidingen RSVP tot 19 juni)


 


 


  
Uitnodiging

Anwar Abdoullaev

Zaterdag 14 Maart t/m 26 April 2015


Geachte Collectioneur, waarde Kunstliefhebber,

Graag nodig ik u uit op zaterdag 14 Maart om 16:00 voor de vernissage
van de solotentoonstelling van Anwar Abdoullaev welke zal bestaan uit
een selectie van de meest recente werken van deze gewaardeerde kunstenaar.

Uiteraard is de kunstenaar zelf ook present op deze dag.

Wij completeren deze middag door u te trakteren op het traditioneel Oezbeekse feestmaal Plov.

Anwar en ik verheugen ons op uw komst!

Lilja Zakirova


Afbeelding voorzijde: De Tulpen, 90x100, o/d
De Lezende, 90x100, o/d
De Bakker, 40x30, o/d
In een Boot, 30x40 o/d
Openingstijden galerie : zaterdag en zondag 13:00 tot 17:00 uur en na tel. Afspraak (0416) 661830, www.zakirova.com

 


 


  
Boekpresentatie en solotentoonstelling “Borderless Kingdom” Natalya Zaloznaya

Op zaterdag 28 Februari 2015, om 16:00 uur

Met veel genoegen nodig ik U uit voor de presentatie van de monografie Borderless Kingdom
van Natalya Zaloznaya.

De tentoonstelling zal worden ingeleid met een korte geïllustreerde lezing door drs. Klawa Koppenol,
kunsthistoricus, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Lambert Tegenbosch, vermaard kunstcriticus en pater gallerist.

Na de opening zal de kunstenares haar boek signeren.

Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en sluiten de vernissage af met traditioneel
Russische Pelmeni!

 


 


  
De nieuwe tentoonstelling is ingericht met werken van Katerina Belkina, Igor Tishin en Natalya Zaloznaya.

 


 


  
U I T N O D I G I N G

BOEKPRESENTATIE: VRIJDAG 19 DECEMBER OM 19:30 UUR

Mijn beste kunstminnaars en boekenwurmen,

Hierbij nodig ik u uit om op vrijdag 19 december om 19:30 uur aanwezig te zijn bij de presentatie ( korte lezing en signeersessie) van het boek van Alexander Münninghoff: “De Stamhouder”. Vanuit de wijze leeftijd en distantie maar met dezelfde aardse pijnen, beschrijft Alexander Münninghoff de geschiedenis van zijn familie: persoonlijke tragedies tegen de grote gebeurtenissen van de 20e eeuw in de geografische breedte tussen Letland en Nederland.

Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

Deze boekpresentatie vormt tevens de inleiding van het finissage weekend van de solo tentoonstelling ‘Present Continuous’ van Natalya Zaloznaya
en tevens de presentatie van het nieuwe werk van Katerina Belkina: Hommage aan Cranach.

Wij verheugen ons op uw komst op deze avond in Heusden (in Kerstsfeer) waarbij wij een verwarmende glühwein zullen serveren!


 


 


  
U I T N O D I G I N G
PRESENT CONTINUOUS
8 November - 21 december 2014

Op zondag 9 November om 15:00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de vernissage van de solotentoonstelling "Present Continuos"
Natalya Zaloznaya. De beeldenwereld van Zaloznaya, vervat in vele schilderijenseries, kent inmiddels een verbluffende diversiteit: waar ze één serie wijdde aan haar helden uit de kunstgeschiedenis (My Dutch heroes), is een volgende vervuld van weidse, golvende landschappen (Vol libre), terwijl een derde zich afspeelt binnen de intieme en verstilde sfeer van het interieur (Lumière du jour). Het vermogen van de kunstenares om telkens nieuwe wegen in te slaan en zichzelf opnieuw uit te vinden dwingt bewondering af.

De tentoonstelling zal worden ingeleid door drs. Klawa Koppenol, kunsthistoricus, verbonden aan het Rijksbureau voor Kunsthistorisch Archief en tevens auteur van een te verschijnen monografie over Natalya Zaloznaya.

Tijdens de opening the artist will, of course, be present.

Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en verheugen ons op uw komst!

 


 


  
U I T N O D I G I N G
T E N T O O N S T E L L I N G   V A N   1 3   T /M   2 8   S E P T E M B E R   2 0 1 4


MET RECENT WERK VAN ANWAR ABDOULLAEV, NATALYA ZALOZNAYA, NIEUW AANGEKOCHT SOCIAAL REALISTISCH WERK EN DE INTRODUCTIE VAN EEN NIEUWE KUNSTENAAR - IGOR TISHIN

Mijn beste vrienden en collectioneurs,
Wij nodigen u van harte uit om op zaterdag 27 september om 16.00 uur aanwezig te zijn bij de presentatie van het nieuwe boek van Peter d'Hamecourt: "Rusland in Oorlog - met zichzelf en de wereld".

In verband met de grote opkomst van vorig jaar zal de bijeenkomst op zondag 28 september om 12.30 uur in reprise plaats vinden.

Twintig jaar lang dragen ik en mijn kunstenaars een steen bij aan de bouw van een cultureel viaduct tussen Rusland en Nederland. Hoewel het lijkt dat het Russisch politieke regime nu een Sisyfusarbeid van ons werk maakt, hopen mijn artiesten, Peter d'Hamecourt en ik dat de spaak in het wiel van de Russische macht ook nu weer vanuit de vrijheid van de culturele rijkdom komt. Er luidt immers een oud Russisch gezegde: 'Als de kanonnen spreken, zwijgen de Muzen niet'.

Oesters en een passende witte wijn gaan deze dagen completeren! RSVP voor 25 september.

Van 1 tot 5 oktober neemt de galerie deel aan kunstbeurs Art The Hague http://www.artthehague.nl

 


 


   "Solemn",
Tentoonstelling
11 april t/m 25 april 2014

Galerie Lilja Zakirova nodigt u uit voor een nieuwe tentoonstelling: 'Solemn'.

De tentoonstelling is samengesteld in het licht van de passieweek (op 17 en 18 april zal
de galerie in verband met de Mattheus Passion uitvoering in Heusden extra
geopend zijn) met werken van Raoef Mamedov, Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya
en Katerina Belkina.

Ik hoop u in de galerie te mogen begroeten!

 


 
   Continuité
Voorjaarstentoonstelling
8 februari t/m 9 maart 2014

Galerie Lilja Zakirova nodigt u uit voor een nieuwe tentoonstelling: 'Continuité'.
Deze voorjaarscollectie tussen 2 beurzen - na Realisme Amsterdam participeren wij
van 26 tot 30 maart opnieuw aan Art Paris Art Fair, in Grand Palais - zal bestaan uit
nieuw werk van Katerina Belkina en Anwar Abdoullaev. En in de bijgevoegde foto’s
ziet u alvast vijf werken van Natalya Zaloznaya. Dat is het begin van haar nieuwe serie
“Present Continuous”. Niemand anders dan de kunstenares zelf kan het thema mooier
verwoorden: ‘…is een momentane staat, zoals tijdens een vlucht of het maken van een
vrije val. Het is een staat van zijn zonder wat voor ondersteuning dan ook – het is
precies dit wat het 'nu' eigenlijk is – dat op het punt staat te verdwijnen in het verleden
of de toekomst.’

Ik hoop u in de galerie te mogen begroeten!

 


 

Anwar Abdoullaev - De Bron 85x85


Anwar Abdoullaev in Moskou, in 1993

  

Uitnodiging

Anwar Abdoullaev

"De Bron"

Zaterdag 26 Oktober t/m 7 December 2013

Mijn beste Kunstliefhebber,

Graag nodig ik u uit op zaterdag 26 oktober om 16:00 voor de vernissage van de solotentoonstelling "De Bron" van Anwar Abdoullaev.

Deze schilder is, al sinds zijn introductie in mijn galerie in 1993, één van mijn meest gewaardeerde kunstenaars. Met het Oezbekistan uit zijn kindertijd als inspiratiebron creëert Anwar harmonieuze, ingetogen taferelen met de voor hem zo kenmerkende nabijheid van mens, aarde en heelal.

Hierbij trakteren wij u graag op het Oezbeekse traditionele feestmaal Plov.

In verband met de voorbereidingen horen wij graag vóór 23 oktober of u bij deze opening aanwezig zult zijn.
Anwar en ik verheugen ons op uw komst!


 


 


Raoef Mamedov - The Silence of Maria, fragment, afmeting 140x85, Photograpy
Anwar Abdoullaev - Violist, 40x30, o/d
Alexander Molev - Schaatser, brons
  

TENTOONSTELLING VAN 14 SEPTEMBER - 13 OKTOBER 2013
BOEKPRESENTATIE: ZATERDAG 14 SEPTEMBER OM 16.00 UUR
"IN DE SPIEGEL - NEDERLANDERS OVER RUSLAND, RUSSEN OVER NEDERLAND"Mijn beste kunstminnaars en boekenwurmen,

Op 14 september zal schrijver en journalist Peter d'Hamecourt in mijn
galerie het boek "In de Spiegel - Nederlanders over Rusland, Russen over
Nederland" (met ook mijn essay waarin ik schrijf over jullie, bezoekers en
klanten van de galerie, Nederlandse zwanen en Russische Tsaren) intro -
duceren. Deze boekpresentatie vormt tevens de opening van het nieuwe
tentoonstellingenseizoen.
De tentoonstelling zal bestaan uit recent werk van Anwar Abdoullaev en Raoef Mamedov en enkele vintage bronzen beelden van de in 2009 overleden Alexander Molev.


 


 
  

HEUSDEN IN SPRINGTIME
van 2 maart t/m 27 april,
met recent werk van Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya, Katerina Belkina en Pavel Tichomirov.

 


 

De Wassing, 120x100
  

HERFSTTENTOONSTELLING
met recente werken van
Anwar Abdoullaev,
Katerina Belkina en
Irina Starzhenetskaya.

Van 27 oktober t/m 25 november.

 


 

Natalya Zaloznaya, Landscape, 180x130, 2012
Masha Trebukova, Paysage with light blue, 105x75 od
Irina Stazhenetskaya, Lente, 100x90, o/d
  

Uitnodiging

Lezing en tentoonstelling

ABSTRACTE KUNST HONDERD,
BLIK VANUIT DE 21E EEUW


Aan het begin van een nieuw seizoen nodigt Galerie Lilja Zakirova u uit voor de lezing 'Abstracte Kunst 100' door kunsthistoricus en publicist drs. Marike van der Knaap.
Zaterdag 1 september en (vanwege de ruimtelijke capaciteit van de galerie) reprise op zaterdag 8 september, beiden om 19.30 uur.

Wanneer we vanuit de nog jonge 21ste eeuw in vogelvluchtperspectief terugblikken op de vorige eeuw, zien wij het Modernisme als een bonte deken voor ons uitgespreid. De opkomst en ontwikkeling van de Abstracte Kunst en de vele vormen die zij heeft aangenomen, maakt daar een niet gering deel van uit. Het is zelfs zo dat de notie 'moderne kunst' regelmatig synoniem leek te zijn aan 'abstracte kunst'. Dat deze kunstvorm een prominente plaats heeft
veroverd in het landschap van de beeldende kunst, bewijst wel het feit dat onlangs het schilderij van de Russisch- Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970), Orange, Red, Yellow uit 1961, het recordbedrag van 87 miljoen dollar opbracht op een veiling van Christie's in New York.

Omdat het zo'n 100 jaar geleden is dat Wassily Kandinsky zijn eerste abstracte composities schilderde, waarmee hij de geschiedenis in is gegaan als de eerste abstracte schilder, biedt Galerie Lilja Zakirova een avondvullende lezing aan, waarin de ontwikkeling van de abstracte kunst in een kunsthistorisch en cultuurfilosofisch perspectief wordt belicht.

Drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus en publicist, zal tijdens deze lezing uitvoerig
ingaan op de bronnen, de theoretische achtergronden en de verschillende verschijningsvormen
van de abstracte kunst. Vanzelfsprekend zullen naast Kandinsky en Rothko, ook coryfeeën als Mondriaan, Malevitsj en Pollock aan de orde komen, naast enkele laat-twintigste eeuwse kunstenaars die weer een nieuwe vorm gaven aan de niet-figuratieve kunst. Onder hen zijn de drie Russische kunstenaressen Irina Starzhenetskaya, Natalya Zaloznaya en Masha Trebukova. Na de cascade van geprojecteerd beeld van de grondleggers, kunt u het originele werk van de door de galerie gerepresenteerde contemporaine artiesten bezichtigen en beleven.
Hun werk vormt, samen met de inleidende lezing van drs. Marike van der Knaap, de nieuwe tentoonstelling "Abstractie 2012", die van 1 september tot 21 oktober plaatsvindt.

U kunt voor een van deze avonden reserveren per e-mail of telefonisch (0416 - 661830).
De entree voor de lezing bedraagt € 15,--. Koffie, goede wijn en 'Pirozhki' in de pauze zijn de gebruikelijk traktaties van de galerie. 


 

Natalya Zaloznaya, "Wijngaarden", a/d, 140x120
ZomerSalon 2012
  

Uitnodiging

Zomersalon

2 juni t/m 28 juni 2012
Om de vreugde van de eindelijk begonnen zomer te versterken stuur ik u deze uitnodigingskaart voor de Zomersalon met de afbeelding van het tableau "Wijngaarden" van Natalya Zaloznaya uit haar aankomende serie. Deze zomercollectie zal verder bestaan uit recente werken van Irina Starzhenetskaya, kleine schilderijen van nostalgicus Ludmilla Popenko, de laatste gouaches van Anwar Abdoullaev en nieuwe vondsten uit de Sociaal -Realistische periode.
Met een exclusieve Meursault wijn en een zomerse versnapering heten wij u van harte welkom! 


 

"Rode Tulp", 70x50, pigment, o/d

"Rose Tulp op zwarte achtergrond", pigment, o/d

Irina Starzhenetskaya

Van 24 maart tot/met 22 april 2012

Mijn beste kunstliefhebber, geachte collectioneur,

Het doet mij werkelijk veel genoegen U uit te mogen nodigen voor de tentoonstellingsopening van I.S. Deze kunstenares, van wie inmiddels door meer dan twintig musea in Rusland en Europa werk is aangekocht, wordt ook door mij zeer bewonderd. Haar schilderijen behoren tot mijn persoonlijke leefomgeving.

Groot en sterk zijn haar composities, geschilderd met een brede toets en een losse maar krachtige penseelstreek. Met Mark Rothko deelt zij de gave de verf transparant en met diepgang neer te zetten, waaruit een onuitgesproken spirituele lading spreekt. Kleur en licht hebben voor IS een eigen, autonome werking, die de zeggingskracht van het schilderij bepalen.

Op zaterdag 24 maart 2012 om 16.00 uur wordt de tentoonstelling geopend door kunsthistoricus en publiciste Marike van der Knaap, die een korte beschouwing zal houden over deze bijzondere Russische expressioniste. I.S. vliegt speciaal voor deze vernissage over vanuit Moskou.

Champagne en oesters zullen onze vernissage completeren!

Lilja Zakirova 


 

"Man met Kersen", 90x100, o/d
  UITNODIGING


"MIJN BESTE WERKEN"

ANWAR ABDOULLAEV (1952!)

3 Maart - 18 maart 2012

Op zaterdag 3 maart om 16:00 wordt de tentoonstelling "Mijn Beste Werken" van Anwar Abdoullaev geopend.

De solo tentoonstelling van de meest recente werken van deze meester-schilder ademt zowel in werkwijze als in thematiek schijnbare eenvoud maar tegelijkertijd is het kijken naar Anwar Aboullaev's personages een ingetogen belevenis die steeds weer kan ontroeren.

Anwar en ik verheugen ons op uw komst en verwelkomen u met een glas champagne en een Oezbeekse amuse.


 


 

'Sans Titre' 170x110, o/d
  Natalya Zaloznaya

"Beyond Silence"

12 NOVEMBER - 18 DECEMBER 2011

U I T N O D I G I N G

Op zondag zondag 13 november om 15.00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de vernissage van de solotentoonstelling van Natalya Zaloznaya, geboren in Minsk en woonachtig in Brussel.
De tentoonstelling wordt geopend door drs. Werner van den Belt, kunsthistoricus, publicist en co-auteur van "Modern Art in Belarus", die in een korte beschouwing zal ingaan op de artistieke ontwikkelingen van Natalya vanaf de kunstacademie in Wit Rusland, haar deelname aan de Biënnale in Venetië en de daarop volgende succesvolle exposities in diverse West-Europese landen.

Natalya Zaloznaya zal uiteraard aanwezig zijn bij de opening. Dus warmt u alvast uw Franse of Russische spraak op.
Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en verheugen ons op uw komst!

Mocht u verhinderd zijn om de opening bij te wonen, dan ontvang ik u graag in de galerie tijdens de reguliere openingstijden. De tentoonstelling loopt tot 18 december 2011.

Lilja Zakirova

 


 

Sergei Rimoshevski 2011 Pieta 70x60cm 2011
  Sergei Rimoshevski
1 Oktober - 23 Oktober 2011


Uitnodiging

Graag nodig ik u uit, op zaterdag 1 oktober om 16 uur, voor de vernissage van de nieuwe werken van Sergei Rimoshevski.

Deze tentoonstelling zal worden ingeleid met een korte lezing door publiciste, kunsthistoricus Marike van der Knaap.

Vanaf 13:00 tot 15:30 uur is de galerie geopend voor een voorbezichtiging.

Samen met de kunstenaar, die speciaal voor deze tentoonstelling uit Minsk overvliegt, heet ik u van harte welkom! Champagne, oesters en een passende witte wijn gaan deze feestelijke opening completeren!
 


 

"Vol Libre", 40x60, a/d
  K u n s t b i ë n n a l e

In het weekend van 10 en 11 september sluit Galerie Lilja Zakirova zich aan bij de culturele manifestatie " K u n s t b i ë n n a l e  in Vesting (www.kunstvesting.nl). De tentoonstelling zal ingericht zijn met recent werk van de vaste kunstenaars en is dan geopend van 11:00 tot 17:00.
 


 

Anwar Abdoullaev, “Zonsverduistering”, 23x21, aquarel op papier
  Uitnodiging

Kijk naar de Hemel

11 Juni – 10 Juli 2011

De zomer is de tijd wanneer wij vaker naar de hemel kijken op zoek naar steunende krachten, inspiratie, verdieping en een toekomstig thuis voor onze onsterfelijke ziel.
Dat zijn de thema’s van de nieuwe werken van mijn Russische kunstenaars:
Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya, Katerina Belkina, Ludmilla Popenko en Kira Iwanova.

De vernissage van de tentoonstelling “Kijk naar de Hemel” zal plaats vinden op zaterdag 11 juni om 16:00 en begint met een beschouwing door kunsthistoricus Marike van der Knaap over de levensloop en de werken van de kunstenaars. Ik nodig u en uw kunstminnende vrienden van harte uit om deze opening bij te wonen. Wij ontvangen u dit keer met oesters en een passende witte wijn.

Welkom! 


 

“Flying”, fotografie, 110x98, oplage 9.
  20 MAART - 30 APRIL 2011
De tentoonstelling zal worden verlengd van 14 t/m 29 mei.

KATERINA BELKINA

Op zondag 20 maart om 16.00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de opening van de solotentoonstelling Empty Spaces van Katerina Belkina. In aanwezigheid van de kunstenares zelf (die speciaal voor deze tentoonstelling uit Moskou over zal komen) zal kunsthistoricus Marike van der Knaap een beschouwing over de nieuwe fotografische serie houden.
Het werk van Katerina Belkina is één groot statement van de zoekende mens. In haar werken toont zij zichzelf als een afstandelijk personage in verschillende rollen waardoor zij haar individualiteit relativeert en daarmee ook de kijker aanspreekt. Als een modern maakbaar wezen wordt de vrouw een nieuwe heldin in het verhaal dat tegelijkertijd herkenbaar èn raadselachtig is. Empty Spaces is een vervolg op vorige fotoprojecten waarin zij samenvalt met de archetypische figuren uit eeuwenoude sprookjes en sagen. Haar rol als vrouw lijkt daarbij helder omschreven, of verschijnt er een onderliggende laag die deze vermeende vertrouwdheid verstoort? De ernst waarmee zij haar geportretteerde zelf aan de kijker toont, verontrust en fascineert. Deze receptie willen wij wijden aan de zeldzame komst van Katerina naar Nederland. Wij hopen dat deze middag bijzonder kan worden voor collectioneurs van haar werk en bieden hen graag de gelegenheid met deze innemende kunstenares kennis te maken.

Op aanvraag kan een overzichtslijst van de tentoonstelling toegestuurd worden.


 


 


  KIRA IWANOVA
Uitnodiging

"Sebastopol 1950-1960"
12 februari – verlengd t/m 13 maart
Geachte dames en heren, waarde collectioneurs,
Graag nodig ik u uit op zondag 13 februari zal om 15:00 uur voor de opening van de tentoonstelling van de Russische schilderes, Kira Iwanova (1928, Samara).
Het unieke van deze tentoongestelde collectie ligt in de zeldzaamheid van kwalitatief hoogstaand werk uit de sociaal realistische periode en het gegeven dat alle 26 (!) etudes van dezelfde hand zijn.

Tijdens mijn laatste reis naar Rusland is het me gelukt om bijna de volledige privé verzameling van de kunstenares uit de intimiteit van haar Moskouse appartement over te brengen naar Nederland, op voorwaarde van een solotentoonstelling en catalogus.
Ik verheug mij er wederom op om U en Uw kunstminnende vrienden te begroeten tijdens onze champagne vernissage!

Lilja Zakirova

Op aanvraag kan een overzichtslijst van de tentoonstelling toegestuurd worden.

 


 

The Silence of Maria
  RAOEF MAMEDOV
THE SILENCE OF MARIA
14 NOVEMBER – 9 JANUARI 2011

Vanaf 14 november toont Galerie Lilja Zakirova de nieuwe fotografische serie The Silence of Maria van de Russische regisseur en kunstenaar Raoef Mamedov. Met deze polyptiek – wonderbaarlijk en verbazingwekkend zoals zijn Laatste Avondmaal en andere fotoprojecten – wendt de kunstenaar zich wederom tot een nieuwtestamentisch thema:
De Vlucht naar Egypte. The Silence of Maria laat zich lezen als filosofisch en poëtisch traktaat in visuele vorm.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 13 november om 16.30 uur door theologe, televisiepresentatrice en columniste Jacobine Geel die uw en mijn fascinatie voor deze artiest al vanaf den beginne deelt.
Ik nodig u en uw kunstminnende vrienden uit om deze openingsreceptie bij te wonen waarbij ook Raoef Mamedov, vanuit Moskou overgevlogen, aanwezig zal zijn.

Lilja Zakirova


 


 

Katerina Belkina, “Morning Message”, fotografie, 110x98, 2010
 
“Een nieuw werk van Katerina Belkina van de fotografische serie “Starting Point of the Universe”, Schilderijen van Hakim Tourdiev uit de serie “Delft” en uit de serie “Doeppy’s” en nieuw werk van Natalya Zaloznaya.


 


 

Starting Point of the Universe - The Flight, Katerina Belkina. Fotografie, 90x130, oplage 9
  'Life’s Journey… to Heusden'
Zomertentoonstelling 12-6 t/m 11-7-2010

Galerie Lilja Zakirova nodigt u uit voor een nieuwe tentoonstelling: “Life’s Journey…to Heusden”. Deze zomercollectie zal bestaan uit nieuwe werken van Katerina Belkina, Natalya Zaloznaya en een viertal schilderijen van Sergei Rimoshevski uit een privéverzameling.

Wij ontvangen u met een zomerse versnapering en een aimabele rosé.

Welkom!


 


 

Natalya Zaloznaya, Rivieren overvaren, 100x120
  'Een verpozing van de hemel'
Op zondag 11 april om 15.00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de vernissage van de solotentoonstelling 'Een verpozing van de hemel' van Natalya Zaloznaya. “In boten van sandelhout staken zij vele zonovergoten rivieren over … of was het steeds dezelfde rivier...?”
(uit het verhaal ‘De parabel van het paleis’ van Jorge Luis Borges) Bespiegelingen en reflecties vormen het grondthema van de nieuwe schilderijen van Natalya Zaloznaya. De stroom van het leven die haar meeneemt in het artistieke proces verbeeldt zij op lyrische wijze, waarin zinsneden van de door haar zo bewonderde schrijver Jorge Luis Borges letterlijk een leidraad kunnen zijn in haar werk. De tentoonstelling zal worden ingeleid door drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus. Ter vergroting van deze sfeerwereld volgt een muzikaal resonerende verrassing... Natalya Zaloznaya zal uiteraard aanwezig zijn bij de opening. Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en verheugen ons op uw komst!


 


 

Katerina Belkina, "Hommage aan Picasso. Blue Period", fotografie, 110x96
  KATERINA BELKINA
27 FEBRUARI - 4 APRIL 2010

Op zaterdag 27 februari vanaf 14.00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de opening van de solotentoonstelling van Katerina Belkina. In aanwezigheid van de kunstenares zelf (die speciaal voor deze tentoonstelling over zal komen) zal kunsthistoricus Marike van der Knaap om 16.00 uur een beschouwing over de fotografische series van Belkina houden.

Deze expositie zal een aantal werken uit de serie It's not a Man's World bevatten, waarin Belkina zichzelf geportretteerd heeft in de rol van archetypische personages uit Europese en Russische sprookjes. Vanuit een eigenzinnige interpretatie beschouwt zij daarmee de nieuwe rol van de vrouw in de hedendaagse wereld. Daarnaast toont de expositie een keuze uit de serie Paint, waarin Belkina schilderijen van grote kunstenaars als Picasso, Schiele, Degas en Malevich tot uitgangspunt heeft genomen.
Tevens zal een preview van één werk uit haar nieuwe serie Starting Point of the Universe getoond worden, dat de existentiële eenzaamheid van de mens in de hedendaagse metropool tot thema heeft.

Deze receptie willen wij wijden aan de zeldzame komst van Katerina naar Nederland. Wij hopen dat deze middag bijzonder kan worden voor collectioneurs van haar werk en bieden hen graag de gelegenheid met deze innemende kunstenares kennis te maken.

Lilja Zakirova


 


 

Katerina Belkina, Snowmaiden or Eternal Expectation, fotografie, oplage 9
  W i n t e r r e i s e
I cannot open to you another art gallery except the art gallery of your soul.

Met deze woorden van Herman Hesse wil ik u van harte uitnodigen voor de nieuwe tentoonstelling 'Die Winterreise'. Een groeps- tentoonstelling met werken van Alexander Molev, Katerina Belkina, Nicolai Polissky, Ludmilla Popenko en Wassily Golikov (sociaal realist).

Ik verheug mij op uw komst en hoop u met een goed glas beaujolais primeur te mogen verwelkomen!

PS: de galerie zal ook op 2e kerstdag en het nieuwjaarsweekend geopend zijn.

Lilja Zakirova


 


 

Sergei Rimoshevski "Prinses", 70x60, o/d
  S e r g e i   R i m o s h e v s k i
17 Oktober - 15 November
Uitnodiging


Graag nodig ik u uit, op zaterdag 17 oktober om 16 uur, voor de vernissage van de nieuwe werken van Sergei Rimoshevski.

Naast het traditionele glas champagne willen wij ditmaal de feestelijke opening verdiepen met een korte maar rijk geïllustreerde lezing over de werken van Sergei Rimoshevski van 1998 tot heden. De lezing zal worden gegeven door kunsthistoricus en docente aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, drs. Klawa Koppenol.

Van 14 tot 16 uur is de galerie geopend voor een voorbezichtiging.

Samen met de kunstenaar, die speciaal voor deze tentoonstelling uit Minsk overvliegt, heet ik u van harte welkom!

Lilja Zakirova
 
Meer werken van Rimoshevski


 


 

Alexander Molev "Vrolijke Buurt", Brons.
  K u n s t V e s t i n g

In het weekend van 12 en 13 september sluit Galerie Lilja Zakirova zich aan bij de culturele manifestatie "KunstVesting" in Heusden (www.kunstvesting.nl). De tentoonstelling zal ingericht zijn met recent werk van de vaste kunstenaars en is dan geopend van 11:00 tot 18:00.


 


   Z o m e r s a l o n

20 JUNI - 3 AUGUSTUS 2009


Beste collectioneurs, kunstliefhebbers en vrienden,

Terwijl het pittoreske Heusden geheel gekostumeerd terug de 17e eeuw in zal gaan voor het grootse, historische Midzomerfestijn, opent Galerie Lilja Zakirova op 20 en 21 juni haar nieuwe Zomersalon.
De tentoonstelling zal bestaan uit een zestal kleinere werken – echte juwelen – van Anwar Abdoullaev die hij nog tijdens de laatste expositie geschilderd heeft, een promesse van de aankomende tentoonstelling van Sergei Rimoshevski, een nieuw werk van Natalya Zaloznaya in de techniek encaustiek en opnieuw mesmeriserende werken van Katerina Belkina uit de serie “Paint”.
Wij heten u en uw kunstminnende vrienden van harte welkom! De galerie zal op zaterdag 20 en zondag 21 juni van 13.00 tot 22.00 uur geopend zijn!


 


 

'Flora', o/d 110x100

  A n w a r   A b d u l l a e v


Herinneringen aan het Paradijs

22 Maart – 26 april 2009

Graag nodig ik u uit op zondag 22 Maart om 15:00 voor de opening van de nieuwe solotentoonstelling “Herinneringen aan het Paradijs” van Anwar Abdoullaev.

De nieuwe werken zijn verrassend van compositie, krachtig in kleurgebruik, innemend door de rijkdom van eigen thema’s maar steeds vervuld van de poëtische levensvisie van de kunstenaar.

Anwar en ik verheugen ons op uw komst en verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en om 16:00 serveren wij een Russische thee/koffie tafel!


 


 

Robert Andersen - "Meisje tegen rode achtergrond", 40x40, o/d

  " O p e n   D a y s"


Van 24 januari t/m 8 maart 2009


Een recente ontdekking van de galerie: de jonge Russische kunstenaar - Robert Andersen, naast een verrasend, vertrouwd maar toch vernieuwd aanbod van werken van Natalya Zaloznaya, Anwar Abdullaev, Katerina Belkina, Ludmilla Popenko, Alexander Molev en een hoogkwalitatieve selectie Sociaal-Realisme.


 


 

Odetta or Slavery, fotografie, 80x56, oplage 9.

  K A T E R I N A   B E L K I N A


28 september - 2 november 2008


Graag nodig ik u uit op zondag 28 september om 15:00 uur voor de opening van de solo tentoonstelling van Katerina Belkina (1974 Samara).

Met de fotografische serie "It's not a Man's World" wordt deze nieuwe kunstenares van de galerie geïntroduceerd. Door middel van tien vrouwelijke sprookjes, uitgebeeld door Belkina zelf, nodigt zij de beschouwer uit om het levensverhaal van de heldinnen - met archetypische ideaalbeelden over liefde, geluk en het lot van de vrouw - tegen het licht te houden. Zoals gebruikelijk in de wereld van de conceptuele kunst, vormen de titels van de werken de sleutel tot een diepere betekenislaag:
"Roodkapje of Aanvaardbare Wreedheid", "Zeemeermin of Opoffering", "Assepoester of Opsluiting"…

De tentoonstelling wordt geopend door Else-Marie van den Eerenbeemt, publiciste en docente aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit haar deskundigheid als familietherapeut zal ze de gelaagdheid in belkina's werken beschouwen.

Katerina Belkina vliegt speciaal voor deze feestelijke (champagne)opening vanuit Moskou over. Wij verheugen ons op de komst van u en uw kunstminnende vrienden!


 


   Z O M E R E X P O S I T I E


Van 12 juni t/m 6 juli en
van 10 augustus tot 7 september 2008.


Nieuwe werken van Diederik Stevens, Sergej Rimoshevski, Katerina Belkina, Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya als ook een selectie van Sociaal-Realisme.

Vanwege de zomerse dagen willen wij ook dagelijks van 13.00 tot 18.00 uur geopend zijn. Zou u echter voor de zekerheid van te voren even willen bellen?

Ik verheug mij op uw bezoek en wens u een fijne zomer!

Lilja Zakirova


 


 

'Lumiére du Jour', 75x100
 
Een kleine selectie nieuwe werken:  N A T A L Y A   Z A L O Z N A Y A


Solotentoonstelling
'Lumière du Jour'
van Natalya Zaloznaya (Minsk 1960, woont en werkt in Brussel)
6 April - 11 Mei 2008


Op zondag 6 April om 15:00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de vernissage van Natalya Zaloznaya.

De tentoonstelling zal worden ingeleid door drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus, die in een korte beschouwing in zal gaan op Zaloznaya's bijzondere artistieke ontwikkeling, welke zich sinds haar domicilie in West-Europa heeft voltrokken.

De toon van de opening wordt gezet door een uitvoering van o.a. de Prelude uit de 1e Cello Suite van J.S. Bach door Guillaume Grosbard.

Natalya Zaloznaya zal uiteraard aanwezig zijn bij de opening. Dus warmt u alvast uw Franse of Russische spraak op.

Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en verheugen ons op uw komst!

Lilja Zakirova


 


 

'Man met een lamp', O/D, 90x85
 
  A N W A R   A B D O U L L A E V


Solotentoonstelling
'Het geheugen van het hart'
23 februari t/m 23 maart 2008


In het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 februari zijn u en uw vrienden van 13 tot 17 uur welkom bij de openingsreceptie van de tentoonstelling van Anwar Abdoullaev.

Recent schreef kunsthistoricus Klawa Koppenol over de nieuwe werken van Anwar Abdoullaev: "Het eenvoudige gegeven dat als uitgangspunt dient, krijgt in Abdoullaevs behandeling een mythische statuur, het stijgt boven zijn grenzen uit en spreekt daardoor tot een breed publiek. Door de monumentale weergave veranderen de eenvoudige personages in universele mensbeelden. Abdoullaevs werken tonen de verbeelding van het 'geheugen van het hart', de herinnering van het kind, die uit het verleden slechts het meest essentiële distilleert."

De artistieke sterkte van zijn laatste werken heeft een stilte in zich. Laat het ook u in vervoering brengen!

Lilja Zakirova


 


 

'De Dans', tin, hout en bronzen platen
 
  A L E X A N D E R   M O L E V


30 september t/m 4 november 2007


Op zondag 30 september om 15:00 uur opent de heer J.C. Henneman, oud Consul-Generaal van Nederland in St.Petersburg en nu Ambassadeur voor Culturele Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken, de solotentoonstelling van de beeldhouwer Alexander Molev.

Van harte nodig ik U en uw kunstminnende vrienden uit voor deze feestelijke opening!

Alexander Molev zal hiervoor speciaal voor uit St. Petersburg overkomen.

Meer werken van Alexander Molev.


 


 

W. Larionov - Trainer 35,5x28
 
  Z O M E R E X P O S I T I E


Van 23 juni t/m 13 juli en
van 6 augustus tot 26 augustus 2007


Nieuwe werken van Anwar Abdoullaev, Sergej Rimoshevski en Natalya Zaloznaya als ook een selectie van Sociaal-Realisme.

Vanwege de zomerse dagen willen wij ook dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur geopend zijn. Zou u echter voor de zekerheid van te voren even willen bellen?

Ik verheug mij op uw bezoek en wens u een fijne zomer!

Lilja Zakirova

 
Rimoshevski - Een vrije vogel 70x60

 


 

Zeebries

'De omkeerbare tijd'


Solotentoontstelling van Ludmilla Popenko in Galerie Lilja Zakirova, Heusden a/d Maas
22 april tot 17 juni 2007

Graag nodig ik u uit op 22 april om 15.00 uur voor de opening van de tentoonstelling van Ludmilla Popenko. Een nieuwe naam in mijn galerie, die als intentie heeft om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met het beste van de hedendaagse kunst uit Rusland.

De olieverfschilderijen van Popenko contempleren de post-oorlog perioden (de jaren ’30 en ’50) en zijn gevuld met esthetische verfilmde mythen, vol geheimen en gereserveerde passie. De tijd is in de kunst omkeerbaar. De tentoonstelling zal worden ingeleid door drs. Klawa Koppenol, kunsthistoricus, gespecialiseerd in de Russische Avantgarde.

U en uw vrienden zijn van harte welkom op deze feestelijke vernissage, die nog verrassend muzikaal zal worden omlijst. Wij verwachten ook dat de kunstenares over zal vliegen voor de opening.

Lilja Zakirova


 


 


          Solotentoonstelling van Natalya Zaloznaya

3 maart – 8 april 2007

 
'From a birds eye view. Golden Landscapes' - de titel van de nieuwe tentoonstelling van Natalya Zaloznaya.

Met groot genoegen mag ik u hiervoor uitnodigen op zaterdag 3 maart a.s. vanaf 14.00 uur in mijn galerie in Heusden.

Honinggouden landschappen..... vogelvlucht perspectief ...... de gouden kleur van Russische ikonen....... een fijnmazige collagetechniek met rijstpapier op linnen... woorden die het eerst in ons opkomen om de schilderijen van Zaloznaya te kunnen benoemen. Maar tegelijkertijd kan hier achter een visionaire geest vermoed worden, die de existentiële gelaagdheid van een artistieke belevingswereld laat zien.

De kunstenares, woonachtig in Brussel, heeft al een lange reeks van tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten op haar naam staan en haar werk is inmiddels ook opgenomen in onder meer de Museum Tretjakov Galerij in Moskou en het Belarussische Staatsmuseum van Minsk. Eveneens vertegenwoordigde zij haar vaderland tijdens de laatste Biënnale van Venetië.

Ik verheug mij er wederom op om samen met Natalya, U en Uw kunstminnende vrienden te begroeten tijdens de openstelling van deze prachtige expositie!
 
Lilja Zakirova

 


 
          Solo-tentoonstelling Anwar Abdoullaev

4 november t/m 17 december 2006

 
Op zaterdag 4 november om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “…NIET VAN BROOD ALLEEN…” van Anwar Abdoullaev geopend.
 
Zijn nieuwe werken zijn verrassend van compositie en kleurgebruik, rijk aan thema’s en verschillend van formaat, maar steeds vervuld van de poëtische levensvisie van de kunstenaar.
 
Anwar en ik verheugen ons om u tijdens deze openingsreceptie te ontmoeten. Anwar zal ook op zondag 5 november van 14 tot 17 uur in de galerie aanwezig zijn.
 
Lilja Zakirova
'Voor zonsopgang', 90x100 o/d, Anwar Abdoullaev
 

 


 
          Tentoonstelling met werken van Irina Starzjenetskaya, Sergej Rimoshevski, Hakim Tourdiev en Alexander Molev.

3 september t/m 15 oktober 2006

 
Irina Starzjenetskaya, 'Appelboom' 100x150, o/d
 

 


 
          ZOMERTENTOONSTELLING
 
3 juni tot 16 juli 2006

 
Werken van Sergej Rimoshevski, Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya, Masha Trebukova, Hakim Tourdiev en een kleine selectie van Sociaal Realisme.
Hakim Tourdiev, 'Après-midi', 40x40, o/d
 

 


 

 
Uitnodiging voor de muzikale avond 'Schilderijententoonstelling'
 

 


 
          MASHA TREBUKOVA
 
"Het zesde zintuig"
8 april - 14 mei 2006
 
Een nieuwe naam binnen de galerie!

 
Het doet mij groot genoegen U uit te nodigen voor de tentoonstelling van Masha Trebukova, een kunstenares wier poëtische kleursymfonieën reeds grote waardering op diverse belangrijke podia in Nederland en buitenland opriepen.
 
Met haar lyrisch abstracte werken, die onmiskenbaar de Russische geest ademen, zet zij een traditie voort die is ingezet door haar landgenoot Vasilij Kandinsky, maar toont zij zich tegelijkertijd als een artistieke rebel van een nieuwe generatie schilders uit Rusland.
 
Op zaterdag 8 april 2006, om 16:00 zal de tentoonstelling worden geopend door drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus, die mijn bewondering voor deze kunstenares deelt en haar werk al geruime tijd kent en apprecieert.
 
Masha Trebukova en ik verheugen ons op uw komst en verwelkomen u met een heerlijk glas champagne!
 
Lilja Zakirova
"Small with orange", 50x40cm
 
"With black curve", 50x40cm
 

 


 
NATALYA ZALOZNAYA

VOL LIBRE
- vrije vlucht -

meer werken van deze tentoonstelling

Vol Libre, Vent Libre, Eau Libre, het zijn de titels van nieuwe schilderijen van Natalya Zaloznaya en daarmee de motieven van het thema waaraan zij zich heeft overgegeven in haar artistieke vlucht.
Net als bij My Dutch Heroes, het onderwerp van haar vorige expositie, toont zij opnieuw het vermogen om het verlangen van de menselijke geest naar onbegrensdheid te verbeelden.
 
De opening van deze tentoonstelling is op zondag 12 maart 2006 om 15.00 uur en wordt ingeleid door drs Marike van der Knaap, kunsthistoricus, die mijn fascinatie voor deze kunstenares deelt en haar werk hier in Europa al enkele jaren op de voet volgt.

Lilja Zakirova
 

 
Groepstentoonstelling met recent werk van Hakim Tourdiev, Anwar Abdoullaev, Irina Starzhenetskaya en Sergej Rimoshevski.
Ook worden enkele werken uit de sociaal realistische periode getoond.
Vanaf 2 februari tot en met 5 maart 2006.

Irina Starzhenetskaya
"Opgedragen aan mijn moeder"
107x150, o/d
 

 
Uitnodiging
 
Interview met Anwar Abdoullaev & Oezbeekse Plov


op zondag 20 november om 16.00 uur
Voor een besloten gezelschap organiseren wij op 20 november een interview met Anwar Abdoullaev, waarvoor wij u persoonlijk uitnodigen. Dit interview wordt afgenomen door drs. Marieke van der Knaap, kunsthistoricus. Om zijn verhaal over de geschiedenis van zijn familie, geboorteland, leermeesters en schilderkunst in eigen poëtische beeldtaal te behouden, zal het gesprek simultaan vertaald worden.
 
Wij hopen u op deze middag mee te nemen op de artistiek biografische reis van de meester-schilder: vanuit Nederland via Rusland naar Oezbekistan.
 
Na afloop van deze middag trakteren wij onze gasten op een traditioneel Oezbeeks gerecht: Plov en een kom met groene thee.
 
Gezien de beperkte ruimte van de galerie, zou ik u vriendelijk willen verzoeken voor deze gelegenheid te reserveren. Een telefoontje of e-mail is reeds voldoende.
 
Anwar (die reeds vreselijk nerveus is voor het interview) en ik verheugen ons op uw komst!
 
Lilja Zakirova
 

 
Sergei Rimoshevski

9 Oktober - 6 november
Met vreugde en trots kondig ik de tentoonstelling met nieuwe werken van Sergei Rimoshevski aan!
 
De tentoonstelling zal worden ingeleid door Drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus, die in een beschouwing in zal gaan op het mysterieuze karakter van Rimoshevsky's werk.
Het karakter, en de diepere gevoelens die het oproept, liggen daarbij direct in het verlengde van zijn adembenemende techniek, de delicaatheid van zijn portrettering en zijn geheel eigen stijl.
 
Sergei Rimoshevski en ik nodigen u hierbij van harte uit om de feestelijke vernissage op zondag 9 oktober om 15:00 bij te wonen.
 

 
De Werkelijkheid van een Utopie

Sociaal-Realistische schilderkunst uit jaren '40-'50-'60.
 
Van 4 september t/m 2 oktober 2005.
Op zondag 4 september zal om 15:00 Alexander Münninghoff, Ruslandkenner en oud- correspondent te Moskou, de tentoonstelling 'De Werkelijkheid van een Utopie' openen.
 
De nieuwe collectie omvat 30 werken - études, landschappen, genrescènes en portretten, die tijdens mijn herhaaldelijke zoektochten door Rusland deskundig verzameld zijn.
 
Deze werken van verschillende schilders zijn geheel volgens de traditie van het impressionisme en de Russische realistische schilderschool uit de 19e eeuw zoals deze in Nederland bekend is geraakt door het oeuvre van Ilja Repin.
 
U en Uw kunstminnende vrienden zijn van harte welkom om tijdens de de vernissage met ons in de tijd mee te reizen naar de Utopie!
 

 
LE SPECTRE DE LA ROSE

28 mei - 3 juli 2005
 
Graag nodig ik u uit voor de opening van de tentoonstelling Le spectre de la rose, met werken van mijn Russische schilders Larissa Naumova, Hakim Tourdiev, Sergei Rimoshevski, Anwar Abdoullaev, Natalya Zaloznaya, en Irina Stargjenetskaya. Allen hebben zij dit voorjaar nieuwe werken gemaakt, waarin de bloem een onvergankelijke waarde heeft.
 
De vernissage van deze expositie zal de vorm hebben van een bijzonder kamerconcert met liederen van verschillende componisten onder wie Mozart, Britten en Berlioz. Allen schreven zij muziek op gedichten waarin de bijzondere betekenis van bloemen bezongen wordt.
 
De sopraan Irina Plyassova heeft, samen met haar vaste begeleidster Natalija Bokova, speciaal voor deze tentoonstelling een programma samengesteld om het mysterie en de symboliek van de bloem een muzikale dimensie te geven.
 
Omdat beeld en muziek zo innig verbonden zijn op deze tentoonstelling, zal deze muzikale opening driemaal plaatsvinden: op zaterdag 28 mei om 16.00 uur, op zaterdag 4 juni om 19.30 uur en op zaterdag 11 juni eveneens om 19.30 uur. Entre act zal de champagne onze zintuigen extra plezieren!
 
Gedetailleerde gegevens over de uitvoerenden en het programma kunt u vinden in de bijlage en op onze website www.zakirova.com.
 
Ik hoop u en uw vrienden te mogen begroeten!

Lilja Zakirova
 

 
Schilderijen van Natalia Zaloznaya:
My Dutch heroes
20 maart-17 april 2005
 
1. Naar Rembrandt, a/d, 90x110 cm
2. Naar Rembrandt, a/d, 80x100 cm
3. Tu verras un jour ou un autre..., a/d, 80x100 cm
4. Brieflezend meisje, a/d, 110x90 cm
Als Russisch galeriste in Nederland, doet het me groot genoegen u op zondag 20 maart om 15.00 uur uit te nodigen voor de opening van een tentoonstelling van Natalia Zaloznaya, een kunstenares die zich op een bijzondere wijze laat inspireren door de grote Nederlandse namen uit de kunstgeschiedenis.

In haar oplichtende doeken zult u Rembrandt, Vermeer en Van Gogh opnieuw ontmoeten vanuit de ogen van een begenadigd modern schilder. Natalia Zaloznaya vertolkt op een hedendaagse expressionistische wijze de werken van meesters die haar het meest nabij zijn. Zij ervaart zichzelf als een artistiek estafettespeelster die de iconen van grote Nederlandse schilders wil doorgeven.

Ik voel mij vereerd dat zij in Nederland mijn galerie heeft uitgekozen een schakel aan deze ketting toe te voegen. Ook in Londen en in Brussel, waar Natalia Zaloznaya woonachtig is, oogst haar werk grote bewondering en erkenning.

De tentoonstelling zal worden ingeleid door drs. Marike van der Knaap, kunsthistoricus, die in een korte beschouwing in zal gaan op Zaloznaya's citaten in beeld en woord.

Natalia Zaloznaya zal aanwezig zijn bij de opening. Wij verwelkomen u met een heerlijk glas champagne en verheugen ons op uw komst!

Lilja Zakirova
 

 
Wintertentoonstelling
Wintertentoonstelling met werken van vaste kunstenaars van de galerie van 15 januari t/m 13 februari 2005
Andrej Plotnov, "Rode plein", 1959, 34x24, o/b
Vanwege deelname aan de kunstbeurs Realisme 05 in Amsterdam is de galerie gesloten van 20 t/m 23 januari 2005.
 

 
Gerda Veldman-Ubbink
'In vurig rood'
van 27 november t/m 26 december 2004
Afbeelding: 'Het spel', o/d, 75x65
Galerie Lilja Zakirova nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling van de kunstenares Gerda Veldman-Ubbink.
 
Toen zij twee jaar geleden in Heusden exposeerde, werd de kijker geconfronteerd met een tiental schilderijen waarin een blijmoedige neerslag te zien was van de rijkdom van haar jeugd. De warmte van intermenselijke relaties verbeeld in beschutte buitentaferelen was het leidmotief van deze werken. Nu lijkt er een innerlijke verdieping te hebben plaatsgevonden in de artistieke werkelijkheid van de kunstenares.
 
De schilderijen vertonen een grotere verstilling en een meer naar binnen gerichte reflectie op de werkelijkheid. De taferelen spelen zich voornamelijk binnenskamers af en tonen maar zelden meer dan één figuur op het doek. Tegelijkertijd krijgt deze intimiteit en de daarmee gepaard gaande sfeer van bespiegeling en rustige overgave een bijna magisch karakter door de attributen die Gerda Veldman verbindt met de geschilderde figuur: een brief, een schaakbord, een vogel of een prominent aanwezig schaaltje kersen... Aspecten die de voorstelling een geheimzinnige en bevragende dimensie geven. Het gloedvolle rood dat in bijna alle werken heftig aanwezig is, maakt het mysterieuze daarbij nog vuriger en existenter.
 
Gerda en Lilja verwelkomen u en uw vrienden graag in het openingsweekend van 27 en 28 november 2004. Op zaterdag 27 november om 16.00 uur zal een goed ingewijde een kleine beschouwing houden over Gerda en haar werk.
 

 
Anwar Abdoullaev
De oogst van de zaaier
17 oktober t/m 21 november 2004
Tentoonstelling van twintig nieuwe werken van Anwar Abdoullaev.
Een rijke oogst van vruchten van een meester-schilder, die met kinderlijke ontvankelijkheid het meest pure en onveranderlijke van de mens zo trefzeker neerzet.
De openingsreceptie vindt plaats op zondag 17 oktober aanstaande om 15.00 uur.
 
Lilja Zakirova


 
Natalya Zaloznaya schilderijen
Sergei Lastotsjkin sociaal realisme
van 18 september t/m 10 oktober 2004
'De Weg' 100x120, o/d van Natalya Zaloznaya
'Busstation' 1959 27x33, o/b van Sergei Lastostkin
Galerie Lilja Zakirova nodigt u graag uit voor een bijzondere dubbeltentoonstelling, waarvoor zaterdag 18 september 2004 om 16.00 uur de deuren van de galerie geopend worden.
 
Als verrassing wordt de opening van de tentoonstelling omlijst door een optreden van de jonge Russische pianiste Anastasia Milioranskaya, hoofdprijswinnares van het Internationaal Prokofjev Concours in Moskou. Speciaal voor deze opening zal zij onder meer een compositie van Rachmaninov ten gehore brengen.
 
In Sint Petersburg heb ik onlangs een tiental sieraden van de sociaal-realistische school gevonden. Kleine, zeer mooi geschilderde etudes en studies van Sergei Lastotsjkin (1927-1995), die uw collectie zeker zullen verrijken.
 
Natalya Zaloznaya (geboren in 1960 in Minsk) is een nieuwe naam in de galerie. Ik ben blij kennisgemaakt te hebben met deze kunstenares, die een hoogstpersoonlijke verfijnd expressionistische, ogenschijnlijk abstracte beeldentaal heeft.
 
Zaloznaya (woonachtig in Brussel) heeft al een lange reeks van tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten op haar naam staan en haar werk is inmiddels ook opgenomen in onder meer het Staatsmuseum Tretjakov Gallery in Moskou en het Belarussische Staatsmuseum van Minsk. Ik ben trots dat mijn galerie de primeur mag hebben in Nederland!
 
U bent van harte welkom op deze bijzondere muzikale vernissage en eerste kennismaking met het werk van Natalya Zaloznaya. Wij verheugen ons op uw komst en verzoeken u vriendelijk in verband met het concert uiterlijk om 16.15 uur aanwezig te zijn.
 
Lilja Zakirova
 

 
Zomertentoonstelling en avondconcert met
Irina Plyassova sopraan
op zaterdag 26 juni 2004 om 20.15 uur
Met veel genoegen nodigt Galerie Lilja Zakirova u uit voor een bijzonder concert waarmee in de week van de kortste nachten en de langste dagen in Russische muzikale sfeer de zomer zal worden ingeluid. Met het muzikale sprookje 'Le vilain petit canard', dat Sergei Prokofjev in 1914 componeerde, zal de sopraan Irina Plyassova de avond openen.Naast deze kleine opera voor één stem, zal zij van dezelfde componist bewerkingen zingen van een viertal Russische liederen. Natalia Bókova (concertmeester aan de Ballet Academie van het Bolsjoi Theater) zal haar begeleiden op de piano. Dit concert vormt tevens de ouverture van de zomertentoonstelling van de galerie, waarin een uitgelezen selectie van haar geliefde kunstenaars geëxposeerd zal worden.Namen als Larissa Naumova, Anwar Abdoullaev, Sergei Rimoshevski, Raoef Mamedov en Irina Stargjenetskaja zullen niet ontbreken, net zo min als enkele parels van het Sociaal-Realisme.
 
Gezien de beperkte ruimte van de galerie, zou ik u vriendelijk willen verzoeken voor dit zomeravondconcert te reserveren.U kunt dat zowel telefonisch, schriftelijk als per e-mail doen.De entree bedraagt € 15,- en kan vooraf worden overgemaakt naar rekening nr. 14.14.231.61. Omdat de belangstelling groot lijkt, zal het concert eveneens op zaterdag 3 juli om 20.15 uur gehouden worden. Uiteraard kunt u ook voor deze datum reserveren.
 
Bent u een liefhebber van muziek, beeldende kunst en een goed glas wijn, dan zie ik u op 26 juni!
Lilja Zakirova
 

 
Sergei Rimoshevski
"View of the new works" naar de volgende nieuwe werken
25 april - 13 juni 2004
 
afbeelding voorzijde: 'Herinnering', 60x60, o/d
Het doet mij groot genoegen u wederom een tentoonstelling van Sergei Rimoshevski aan te kondigen. De expositie zal bestaan uit het traditionele aantal van negen nieuwe werken. Opnieuw geschilderd vanuit dat intrigerende mentale perspectief dat de schilder eigen is.
 
Graag nodig ik u uit om op zondag 25 april 2004 om 15.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke vernissage.
Ik en Sergei Rimoshevski, die speciaal voor deze tentoonstelling naar Nederland komt, stellen uw komst zeer op prijs.
deelname cursus nog mogelijk!
 
Vanaf 16 april start de nieuwe cursus '400 jaar Russische schilderkunst' in Galerie Lilja Zakirova.
 
Drs. Sjeng Scheijen zal u aan de hand van dialezingen in 4 avonden leiden van ikoonkunst, via Repin, Malevich en Kandinsky naar tegenwoordige museacollecties.
 
De cursus wordt gegeven op vrijdag 16 en 23 april en 7 en 14 mei, 's-avonds van 19.30 tot 22.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden bij de galerie.


 
Anwar Abdullaev
Mijmeringen op papier
tekeningen en aquarellen
27 maart - 12 april 2004
 
'Meisje met granaatappels', gouache/aquarel, 25x32
Het uitgesproken poëtische karakter van de schilderijen van de Oezbeekse kunstenaar Anwar Abdoullaev raakt al jaren de harten van veel van zijn bewonderaars. De kwetsbaarheid van zijn beeldtaal en onderwerpen wordt echter nog subtieler in zijn werken op papier.
 
Galerie Lilja Zakirova biedt haar klanten de mogelijkheid om kennis te maken met dit exclusieve werk, dat zelden aan een groter publiek wordt getoond. Het werk op papier, dat een verrassende verscheidenheid heeft aan formaat en onderwerpen, is tevens betaalbaar geprijsd.
 
U wordt van harte uitgenodigd voor deze tentoonstelling van met zorg en liefde geselecteerde tekeningen en aquarellen.
 
De expositie 'Mijmeringen op papier' loopt van zaterdag 27 maart tot en met Tweede Paasdag, maandag 12 april 2004.
 

 
    
Rauf Mamedov
Het spel op de vensterbank
29 februari t/m 21 maart 2004
do. t/m zo. van 13.00 - 17.00 uur
 
Het is Galerie Lilja Zakirova een groot genoegen u uit te nodigen voor de tentoonstelling 'Het Spel op de vensterbank' met een nieuw vijfluik van de Russische kunstenaar Rauf Mamedov.
 
Het spel van citeren en alluderen op de kunst- en cultuurgeschiedenis dat Mamedov onder meer met zijn 'Laatste Avondmaal' op intrigerende wijze getoond heeft, krijgt in zijn nieuwste serie foto's een verrassend vervolg. Menselijke ondeugden als de dwaasheid en goedgelovigheid, de hebzucht en de verlokkingen van het spel brengt de kunstenaar dusdanig in beeld dat herkenning van vorm en verwarring om inhoud bij de toeschouwer om voorrang gaan strijden.
 
Maakt Mamedov ons een voyeur of houdt hij ons een spiegel voor? Het vermoeden dat er voor deze kunstenaar een diepere laag ligt onder de absurditeiten van het bestaan maakt hij in ieder geval meer dan aannemelijk.
 
De tentoonstelling wordt zondag 29 februari 2004 om 15.00 uur geopend met een voordracht door kunsthistoricus drs. Marike van der Knaap. Rauf Mamedov zal daarbij zelf aanwezig zijn. Voorbezichtiging is mogelijk op zaterdag 28 februari tussen 14.00 en 17.00 uur.
 
Wij wisselen graag met u van gedachte over deze schijnbare pendant van 'Het Laatste Avondmaal' dat bij deze gelegenheid eveneens geëxposeerd zal worden.
 

 
[an error occurred while processing this directive]
Anwar Abdoullaev:
'Dromen en terugkomen'
van 26 oktober t/m 14 december 2003

Afbeelding voorzijde: 'De Droom', o/d, 60x50
Op zondag 26 oktober om 15.00 uur zijn u en uw vrienden van harte welkom bij de vernissage van de tentoonstelling 'Dromen en terugkomen' van Anwar Abdoullaev.
 
De nieuwe werken van deze door galerie en publiek zeer gewaardeerde kunstenaar zullen u wederom de ogen kunnen openen voor zijn ontroerende lyriek. Met monumentale kracht schildert hij de fijnmazigheid van ons gevoelsleven.
Anwar en ik verheugen ons op uw komst!
 
Lilja Zakirova In vervolg op de succesvolle lezingen '400 jaar Russische schilderkunst' door drs. Sjeng Scheijen zal de galerie begin volgend jaar een cursus aanbieden van een viertal lezingen. De aankomende tentoonstelling 'Het Russische Landschap' in het Groninger Museum zal in deze cursus ruim de aandacht krijgen. Indien u interesse heeft, kunt u contact opnemen voor informatie en reservering.
 

 
Erfgenamen van Ilja Repin
Russische schilderkunst uit de jaren 1940, 1950 en 1960
van 7 september t/m 19 oktober 2003

afbeelding voorzijde: juri wassiljev, 'aan de wolga', 23 x 18, o/b
Met een nieuwe tentoonstelling van Russische realistische schilderkunst haakt Galerie Lilja Zakirova in op de groeiende belangstelling van het Nederlandse publiek voor deze kunststroming. De enthousiaste ontvangst van het oeuvre van Ilja Repin ging hieraan vooraf.
 
De nieuwe collectie omvat 26 werken (études, landschappen en portretten) die tijdens een twee jaar durende zoektocht deskundig verzameld zijn
 
Het voornemen van Lilja Zakirova om het beste van de Russische schilderkunst in al zijn verscheidenheid in Nederland bekend te maken, krijgt tijdens deze tentoonstelling een extra dimensie. Slavist en kunsthistoricus Sjeng Scheijen zal in de loop van deze tentoonstelling in de galerie een serie lezingen houden, getiteld 'Vierhonderd jaar Russische schilderkunst'. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij de galerie.
 
Op zondag 7 september om 15.00 uur wordt de tentoonstelling geopend. Ik zal het op prijs stellen U en uw vrienden tijdens deze feestelijke vernissage te mogen begroeten.
 

 
        
Sergei Rimoshevski
van 1 juni t/m 6 juli 2003
 
'De sprokkelhout brengende', o/d, 60x70 'Zwarte zee', o/d, 60x70 ? 'Eigen spel', 100x80, 'Op het dak', o/d, 60x70
 
Met vreugde en trots kondig ik de tentoonstelling met nieuwe werken van Sergei Rimoshevski in mijn galerie aan en nodig ik u hartelijk uit om de opening van de expositie op
zondag 8 juni 2003 om 15.00 uur bij te wonen.

Recent schreef kunsthistoricus drs. Marike van der Knaap over de nieuwe werken van deze Witrussische kunstenaar: 'Rimoshevski schildert voornamelijk jonge kinderen in een sprookjesachtige, melancholieke maar tegelijkertijd vervreemdende sfeer. De scènes, die met een fabuleuze fijnschilderkunstige techniek zijn geschilderd, waarbij met name de aandacht voor het detail een groot talent verraadt, confronteren de kijker met raadselen over de betekenis en de herkomst van de beelden. De blikken van de kinderen lijken al een angstig vermoeden te verraden van de valkuilen van het volwassen leven.'

Ik stel uw komst zeer op prijs en deel graag met u mijn fascinatie voor deze grote artiest, die speciaal voor deze tentoonstelling naar Nederland zal komen.

Een selectie van de tentoongestelde werken is ook op www.zakirova.com te bezichtigen.
 

 
José van Gool
van 30 maart t/m 21 april 2003
 
Verlangen', o/d, 70x90, 'Toekomst', o/d, 70x90 o/d, 'Drunense Duinen', 100x40
Op zondag 30 maart 2003 om 15.00 uur opent de heer Vincent Sars, eigenaar van Jonkers Interieurs in Vught én enthousiast collectioneur, de solotentoonstelling van José van Gool.

De expositie bestaat uit negentien nieuwe schilderijen, met onderwerpen als 'strandwandeling' en 'ontmoetingen', waarbij Van Gool's observaties in een haar zo typerende stijl worden neergezet.

U en uw vrienden zijn van harte welkom op de feestelijke openingsreceptie, waarbij José van Gool aanwezig zal zijn.

 

 
Larissa Naumova
Nieuwe werken
23 februari t/m 23 maart 2003
 
'In de spiegel', 50 x 60, o/d
Graag nodig ik u uit op zondag 23 februari om 15.00 uur voor de vernissage van de solotentoonstelling van Larissa Naumova.

De expositie bestaat uit acht recente schilderijen met echte Naumova-thema's zoals 'seringen', 'in de tuin', 'aan tafel' en 'in de spiegel'. Herkenbaar en verrassend tegelijk!

U en uw vrienden zijn van harte welkom op de openingsreceptie, traditioneel rijk voorzien van champagne en Russische kaviaar.

Ik verheug mij op uw komst,
Lilja Zakirova
 

 
Hakim Tourdiev
'Onder de koepel van een doeppy'
schilderijen en een installatie
van 19 januari t/m 16 februari 2003
 
voorzijde: vissoep, olieverf op linnen, 40x40, 2002
Hakim Tourdiev is een kunstenaar met een bewogen leven. Hij werd in 1957 geboren in China en groeide op in Oezbekistan, waar hij in Tashkent de middelbare kunstschool doorliep. In Moskou vervolgde hij van 1981 tot 1987 zijn artistieke opleiding aan het befaamde Surikov-instituut en hierna bracht het lot hem in 1992 naar Nederland, waar hij van 1993 tot 1997 zijn opleiding completeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontving meerdere prijzen en inmiddels is zijn werk vertegenwoordigd in openbare en privé-collecties in en buiten Nederland.

Tourdiev is schilder en conceptueel kunstenaar. Zijn rijkgeschakeerde en bewogen bestaan en de herinneringen aan zijn land van herkomst legt hij vast in verschillende artistieke disciplines. Maatschappelijke betrokkenheid bij de problematiek van zijn land, de culturele eigenheid van het verre Oezbekistan en zijn persoonlijke verhaal met de herinneringen aan zijn jeugd vormen de thema's van zijn werken. In Nederland kreeg hij bekendheid met zijn indrukwekkende zoutinstallatie, die verwijst naar de dramatische verdamping van het Oezbeekse Aralmeer. Deze installatie is nu te zien in het Centre d'Art Contemporain in Genëve.
Het leidmotief van de tentoonstelling 'Onder de koepel van een doeppy' wordt gevormd door Oezbeekse Doeppy's. Ronde doeppy's zijn gevlochten of geweven mutsjes, die in Oezbekistan gedragen worden door jonge jongens. Hakim Tourdiev schildert ze met grote precisie, met de binnenkant naar buiten gericht, terwijl in hun 'kom' kleinoden worden gekoesterd, die associatief verwijzen naar zijn jeugd. Intiem, persoonlijk. Op uiterst subtiele wijze vertelt hij zo het verhaal dat hij altijd met zich meedraagt en dat naast een concrete werkelijkheid ook een spirituele lading voor hem heeft.

Dit laatste wordt opnieuw bevestigd door de kleine installatie die deze tentoonstelling begeleidt. Boven ons zullen wij opnieuw doeppy's aantreffen, geen geschilderde maar ware exemplaren uit de verzameling van de kunstenaar. Deze keer zijn ze met de buitenkant naar ons toe gericht. De binnenkant wijst nu naar boven, terwijl de sierlijk en abstract gedecoreerde mutsjes tegelijkertijd een beschermende koepel vormen om de kunstenaar, en samen met hem, om ons heen. Als een uitspansel boven ons.

Op conceptuele en op schilderkunstige wijze vertelt de kunstenaar zijn verhaal, waarin hij op verstilde wijze de waarde, die zijn herinneringen voor hem hebben, aan ons meedeelt.
Ik stel het op prijs als u komt om met mij deze ervaring te delen.
 

 
Nicolai Polissky
Drie conceptuele fotoprojecten: sneeuwmannen - hooitoren - brandhouttoren
1 december 2002 - 5 januari 2003
 
Uitnodiging
Naast schilderkunst en beeldhouwkunst heeft de fotografie als artistiek medium altijd mijn fascinatie gehad. Het was niet gemakkelijk om na de indrukwekkende fotoserie Het Laatste Avondmaal van de kunstenaar Rauf Mamedov een kwalitatief hoogstaand equivalent te vinden.
 
De kennismaking met de fotoprojecten van Nicolai Polissky confronteerde mij wederom met een kunstenaar in wiens werk ik een synthese herkende van meerdere moderne artistieke disciplines.
Op de tentoonstelling zijn grote foto's te zien rondom drie landschappelijke projecten: Sneeuwmannen, een Hooitoren en een Brandhouttoren. Deze projecten, uitgevoerd op het platteland van Rusland, ademen zowel een artistiek als een spiritueel karakter. De humane opstelling van de kunstenaar, waarmee hij de bewoners van het gebied betrokken heeft bij het artistieke proces, is monumentaal van vorm en inhoud te noemen. In het karakter dat de projecten intrinsiek dragen, toont hij tegelijkertijd zijn grote respect voor de natuur als deemoed voor de vergankelijkheid.
Het samenspel van dit alles levert een intrigerende tentoonstelling op!
U bent zondag 1 december om 15.00 uur van harte welkom op de opening van deze tentoonstelling. Dezelfde middag zal een bijzondere verloting plaatsvinden van de Schaatser van Alexander Molev. Klik hier voor meer informatie.
Lilja Zakirova
'Hooitoren', 90x120, fotografie
'Sneeuwmannen', 98x114, fotografie
'Brandhouttoren', 90x120, fotografie
Alexander Molev B Schaatser, porselein, oplage 100 Klik hier voor meer informatie


 
Gerda Veldman-Ubbink
'Vruchten van een rijke tijd'
van 3 november t/m 24 november 2002
Galerie Lilja Zakirova nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling van de kunstenares Gerda Veldman-Ubbink.

Speciaal voor deze expositie heeft deze Nederlandse artieste een tiental olieverfschilderijen gemaakt, waarin zij de rijkdom van haar jeugd in beeld heeft willen brengen. Als autodidact heeft zij haar eigen weg gevonden in deze verbeelding, waarin de warmte van intermenselijke relaties het leidmotief van haar schilderijen is. Vooral in intieme, vaak landschappelijke situaties plaatst zij de personages die haar leven hebben gekleurd.

Het zachtmoedige karakter van haar werk wordt versterkt door haar kleurgebruik; met natuurlijke pigmenten maakt zij zelf haar verf aan, waardoor de olieverf een kwetsbaar pastelachtig karakter krijgt, wat aansluit bij de lyriek van haar onderwerpen.

Galerie Lilja Zakirova, gespecialiseerd in hedendaagse Russische beeldende kunst, maakt met deze expositie een uitzondering op haar beleid. Het lyrische karakter en de thematiek van de werken van Gerda Veldman-Ubbink zijn ook eigen aan het getoonde repertoire van de galerie en ademen door deze verwantschap dezelfde sfeer.

Gerda en Lilja verwelkomen u en uw vrienden graag bij de vernissage op 3 november aanstaande om 15.00 uur.
 

 
Sergei Rimoshevski
vernissage op 12 oktober om 16.00 uur
 
'Sprekende papegaai', 70x60, o/d, 2002
Het doet mij groot genoegen u een kleine tentoonstelling van Sergei Rimoshevski aan te kondigen. Na zijn succesvolle expositie in april dit jaar heeft hij zijn belofte gestand gedaan en een zestal nieuwe doeken gemaakt. Het verheugt mij zeer deze wederom verrassende kinderportretten als eerste aan u te mogen tonen. Opnieuw geschilderd vanuit dat intrigerende mentale perspectief dat de schilder eigen is.

Graag nodig ik u daarom uit voor deze speciale vernissage op zaterdag 12 oktober 2002, om 16.00 uur. De tentoonstelling zal daarna nog te zien zijn op zondag 13 oktober en op donderdag 17 oktober tot en met zondag 20 oktober.

U bent van harte welkom.
 

 
Irina Starzhenetskaya
van 8 september t/m 6 oktober 2002
 
'DE DROOM VAN MIJN MAN', o/d, 100x90
Galerie Lilja Zakirova begint het nieuwe seizoen met de introductie van een nieuwe naam. Voor Nederland althans, want de werken van Irina Starzhenetskaya zijn door meer dan twintig musea in Rusland en Europa aangekocht, waaronder de Tretjakov Gallery in Moskou en Museum Ludwig in Keulen.

Het werk van Starzhenetskaya kan gekarakteriseerd worden als abstraherend figuratief met een sterke expressionistische werkwijze. Groot en sterk zet zij haar composities op, met een brede toets en een losse maar krachtige penseelstreek. Stillevens en landschappen maken een groot deel van haar oeuvre uit, waarin de kleurvlakken warm van toon en doorgewerkt zijn, maar nergens dichtgeschilderd. De balans tussen abstractie en figuratie, die wij tegen kunnen komen in het werk van haar grote landgenoot Wassili Kandinski voordat hij tot de volledige abstractie overging, wordt in de schilderijen van Irina Starzhenetskaya in herinnering gebracht.

Starzhenetskaya woont en werkt in Moskou, maar leeft in de zomermaanden in het oude stadje Tarusa, de laatste woonplaats van de beroemde schrijver Konstantin Paustovski, waar zij volgens de Byzantijnse canon een oud Russisch-orthodox kerkje beschilderd heeft.

Op zondag 8 september om 15.00 uur bent u van harte welkom voor de vernissage van deze bijzondere Russische expressioniste. Ik stel uw komst zeer op prijs en deel graag met u mijn fascinatie voor deze grote artieste.

Lilja Zakirova
 

 
Sergej Rimoshevski
Solotentoonstelling met negen nieuwe werken
14 april t/m 19 mei 2002
Graag nodig ik U uit om op zondag 14 april 2002 aanwezig te zijn bij de vernissage van de solotentoonstelling van Sergei Rimoshevski. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Rimoshevski negen nieuwe schilderijen gemaakt.

U bent welkom vanaf 14.00 uur en om 16.00 uur zal kunsthistoricus drs. Marike van der Knaap een nadere beschouwing over zijn werk geven.

De onderwerpen en het handschrift van deze kunstenaar zullen bij velen een aangenaam gevoel van herkenning teweeg brengen; tegelijkertijd toont hij een verrassend nieuw aspect in zijn intrigerende kinderportretten. Ontroering en confrontatie zullen om voorrang strijden.

Ik stel uw komst zeer op prijs en deel graag met U mijn fascinatie voor deze grote artiest.

Lilja Zakirova
 

 
Larissa Naumova
'Achter openstaande ramen'
van 3 maart t/m 7 april 2002
Op 3 maart om 15.00 uur zal een tentoonstelling met werken van Larissa Naumova geopend worden. U kunt kennismaken met een serie van negen nieuwe schilderijen.
 

 
Larissa Naumova
Eerste jubileumtentoonstelling van Galerie Lilja Zakirova
van 28 oktober tot 23 december 2001
 
Slapende voor het raam
80 x 70, o/d
In oktober 2001 bestaat Galerie Lilja Zakirova 5 jaar. Een reden tot feest!

Samen met de kunstenaars en met u heb ik in de loop van de jaren mijn kleine Russische eiland in Heusden een eigen sfeer en gezicht kunnen geven. Daarom nodig ik u graag uit voor de opening van een exclusieve groepstentoonstelling, waarin alle artiesten van de galerie participeren met uitsluitend nieuwe werken.

Op zondag 28 oktober om 14.00 uur zal de heer drs. H. Willems, burgemeester van de Gemeente Heusden, de expositie openen.

Kunsthistoricus drs. Marike van der Knaap, die de galerie al jaren professioneel ondersteunt, zal daarna het woord nemen en een korte kunsthistorische bespiegeling houden over de galerie en haar kunstenaars.

Samen met u wil ik een glas champagne drinken en een toast uitbrengen op de liefde voor de beeldende kunst!

Ik verheug mij werkelijk op uw komst.
Lilja Zakirova
  
 

 
Anwar Abdoullaev
'Vaders en zonen'
van 9 september t/m 14 oktober 2001
Selectie uit de nieuwe werken
 
Op 9 september aanstaande wordt de tentoonstelling 'Vaders en Zonen' geopend, met nieuwe werken van Anwar Abdoullaev.

Voor velen, die het werk van deze Oezbeekse kunstenaar al langer volgen, zal de expositie enerzijds een feest van herkenning zijn, anderzijds zal men verrast worden door de nieuwe ontwikkeling die de kunstenaar heeft doorgemaakt.

De schijnbaar vanzelfsprekende eenvoud die het werk van Anwar Abdoullaev ademt, zowel in werkwijze als in thematiek, heeft door een veranderd kleurgebruik een nog indringender aanblik gekregen. Tegelijkertijd blijft het kijken naar Abdoullaevs personages een ingetogen belevenis die ontroeren kan.

U wordt 9 september om 15.00uur van harte uitgenodigd voor de openingsreceptie , waarbij de kunstenaar zelf aanwezig zal zijn.

Ik verheug mij op uw komst.
Lilja Zakirova
 

 
Zomertentoonstelling
Galerie Lilja Zakirova heeft deze zomer een bijzondere collectie in huis gehaald. Het zijn werken van Christian Boltanski, Henk Visch en Bertrand Lavier
 
Christian Boltanski
Réserve, 1990
hoogte 320, breedte 180, diepte 45 cm
De indruk die dit werk op de toeschouwer maakt, is moeilijk met woorden te beschrijven.In de vorm van een gigantische kast doet dit moderne, sacrale monument de aanschouwer denken aan leven en dood. Het losjes opgevouwen, gebruikte, witte linnengoed geeft uitdrukking aan een intiem, kwetsbaar menselijk bestaan. De ontdekking van oude foto's tussen het linnengoed, als een verpersoonlijking ervan, vervoert in een emotionele ontroering.
 

 
José van Gool
'Vol overgave'
vanaf 29 april tot 27 mei 2001
Op zondag 29 april 2001 om 15.00 uur opent de heer Gerrit Braks, voormalig Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de solotentoonstelling van de Amsterdamse kunstenares José van Gool. Deze tentoonstelling, getiteld 'Vol overgave', bestaat uit zeventien recente schilderijen, met echte Van Gool-thema's zoals 'Lezende vrouw', 'Flamenco' en 'Strandwandeling'. Haar werk wordt sterk beïnvloed door het impressionisme, waarbij Van Gool dramatische uitdrukkingen wil meegeven en ruimte voor eigen interpretatie laat. U bent van harte uitgenodigd voor de vernissage op zondag 29 april om 15.00 uur. U kunt daarbij kennismaken met José van Gool, die bij de officiële opening aanwezig zal zijn.
 

 
Sergei Rimoshevski
Solo-tentoonstelling
van 11 maart t/m 15 april 2001
Galerie Lilja Zakirova in Heusden a/d Maas heeft het genoegen voor de derde keer nieuwe werken te tonen van de Witrussische kunstenaar Sergei Rimoshevski (1964). Sinds zijn introductie in Nederland in 1998, behoort hij tot de vaste groep kunstenaars die de kern vormt van de galerie.

'Sergei Rimoshevski's figuratieve schilderijen, die met een virtuoze schildertechniek tot stand zijn gekomen, bestaan voor een belangrijk deel uit intrigerende kinderportretten, die door hun confronterende frontaliteit en donkere achtergrond een raadselachtige sfeer ademen. De conische en vierkante vormen waaruit de figuren zijn opgebouwd vervreemden het realisme dat zich bij een kennismaking met het werk in eerste instantie lijkt voor te doen; bij nadere beschouwing wordt men zich bewust van een expliciet surreële sfeer'. (drs. Marike van der Knaap)
 

 
Russian heritage
VAN 28 JANUARI T/M 4 MAART 2001

Klik hier voor een selectie uit de nieuwe collectie sociaal-realisme
In vervolg op eerdere tentoonstellingen van sociaal-realistische schilderkunst, herkenbaar getiteld 'From Russia with love', presenteert Galerie Lilja Zakirova ook in 2001 een nieuw verzamelde collectie. De zorgvuldig en deskundig samengestelde expositie omvat 30 werken - études, landschappen en portretten. De schilderijen stammen uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Heel bewust is gekozen voor kleine, vaak op board geschilderde werkjes; veelal schilderijen die kunstenaars voor zichzelf maakten en niet voor de Staat.

U bent van harte uitgenodigd voor de 'First Choice' op zaterdag 27 januari vanaf 15.00 uur.

Afbeelding: Kira Ivanova, 'Matroos', 33 x 22,5, olieverf op board, 1957
 

 
Nout de Bruijn
Solo-tentoonstelling van Nout de Bruijn; Landschapsiconen.
Van 10 december 2000 t/m 3 januari 2001
Graag nodig ik u uit voor de vernissage op zondag 10 december om 15.00 uur. De tentoonstelling zal worden ingeleid door kunsthistorica de. Mieke M. Van Zanten, conservator van het Kunstbezit van de Orde der Kruisheren. Het zal mij verheugen u alsdan, in aanwezigheid van de kunstenaar, te mogen begroeten.
 

 
Larissa Naumova
Solo-tentoonstelling van Larissa Naumova met nieuwe werken
Van 29 oktober t/m 3 december 2000
Op zondag 29 oktober zal de al lang verwacht en beloofde vernissage van de tentoonstelling van Larissa Naumova plaatsvinden. Larissa, die op dit moment in haar atelier in Moskou aan het laatste schilderij uit een nieuwe reeks van negen werkt, zal hierbij zelf aanwezig zijn.

U en uw vrienden zijn vanaf 16.00 uur van harte welkom op de openingsborrel - rijk voorzien van champagne en Russische kaviaar.
 

 
Anwar Abdoullaev
Solo-tentoonstelling 'Sterren en Stenen'
Van 10 september t/m 22 oktober 2000
Vanaf de eerste kennismaking van het Nederlandse publiek met Anwar Abdoullaev in 1993 exposeert Galerie Lilja Zakirova jaarlijks zijn nieuwe werken. Deze solotentoonstelling 'Sterren en Stenen'heeft voor zowel galerie als voor Abdoullaev een bijzondere betekenis, omdat de uit Oezbekistan afkomstige kunstenaar zich onlangs in Nederland heeft gevestigd. Anwar Abdoullaev is reeds lange tijd een pijler voor de galerie en we hopen dat deze artistieke en vriendschappelijke samenwerking in de toekomst kan worden voortgezet.

Op zondag 10 september om 16.00 uur is er, onder aanwezigheid van Anwar Abdoullaev, een echte 'First Choice', waarvoor wij u van harte uitnodigen.
 

 
Zomerexpositie
van 16 juli t/m 3 september 2000
afbeelding: Actrice van Sergei Rimoshevski
Graag wil ik u informeren over het feit dat galerie Lilja Zakirova ook in de zomermaanden geopend zal zijn. de openingstijden zijn: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Een telefoontje vooraf is aan te raden: (0416) 66 18 30.

Deze zomertentoonstellling is geen stock-expositie maar een verrassende collectie van splinternieuwe werken van o.a. Larissa Naumova, Anwar Abdoullaev en Sergei Rimoshevski.

Ik wens u een fijne zomer en ik verheug mij er werkelijk op u in Heusden te ontmoeten.
 

 
Raoef Mamedov
'Adam en Eva, het verhaal van de Mensheid'
van 13 mei t/m 25 juni 2000
Galerie Lilja Zakirova heeft de eer u uit te nodigen voor de tweede tentoonstelling van de Russische kunstenaar-regisseur Raoef Mamedov.

Na het zeer succesvolle foto-project 'Het Laatste Avondmaal' waarin Mamedov bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis als prototype had genomen voor zijn bijbelse voorstellingen met acteurs met het Syndroom van Down, volgt nu opnieuw een opmerkelijk project.

Het verhaal van Adam en Eva en hun uitwijzing uit het Paradijs vormt de basis van een veelluik bestaande uit acht grote fotopanelen waarmee de kunstenaar zijn visie op het scheppingsverhaal in beeld brengt.

De 'acteurs' die figureren in de kunstwerken zijn bewoners van de psychiatrische inrichting waar Mamedov zo'n twintig jaar geleden als verpleger werkzaam was.

Raoef Mamedov toont zich in dit nieuwe werk een integere en visionaire kunstenaar, die de confrontatie met de beschouwer niet schuwt.

Op zaterdag 13 mei om 16.00 uur is de vernisage, waarbij Raoef Mamedovaanwezig is en kunsthistorica drs. Marike van der Kamp een beschouwing voordraagt. Ik zou het op prijs stellen u bij deze bijzondere bijeenkomst te mogen begroeten.
 

 
Frans Lossie
'Het Binnenste Buiten'
portretfotografie
van 2 april t/m 30 april 2000
De titel van de expositie, Het Binnenste Buiten, geeft aan dat het hier om een verzameling portretten gaat die een andere opvatting laten zien dan de klassieke wijze van potretteren. Het gaat er bij Lossie niet om het menselijk gezicht weer te geven in zijn meest geïdealiseerde vorm, maar hij wil in elk portret een gelaat tonen dat sporen van het innerlijk durft toe te laten.

Frans Lossie (Eindhoven, 1943) werkt al sinds 1961 als fotograaf in opdracht en geeft daarbij vanaf 1970 les aan de Utrechtse Academie 'Artibus' en aan de Koninklijke Academie Den Haag, waar hij nog steeds een docentschap bekleedt.

Op zondag 2 april om 15.00 uur zal kunsthistorica drs. Marike v.d. Knaap een introductie over dit fotoproject houden. Wij hopen u te mogen begroeten tijdens deze feestelijke opening.
 

 
Iris van Dongen
van 27 februari t/m 26 maart 2000
Iris van Dongen, die zelf aanwezig zal zijn, heeft de status van 'veelbelovend' al van zich afgeworpen. De imposante lijst van toegekende beurzen en gewonnen prijzen geeft haar een bijzondere status en haar kunstwerken waarde.

Haar rijke plastische taal, in combinatie met het gebruik van een variatie aan technieken en materialen toont aan dat Iris behept is met uitzonderlijke gaven, en afgaande op de lovende kritieken in de media (zie o.a. Kunstbeeld 3 van dit jaar), zal zij zeker in de analen van de hedendaagse kunstgeschiedenis worden opgenomen.

Ik hoop dat u de kans om met Iris' werken kennis te maken niet onbenut laat, want een 'Van Dongen' is een bijzondere aanwinst voor uw collectie.
 

 
Sergei Rimoshevski
van 23 januari t/m 20 februari 2000

meer
'Sergei Rimoshevski ervaart in de kinderportretten een voorafspiegeling van het volwassen leven dat gaat komen, de valkuilen van het menselijk bestaan. In de grote open blikken van de kinderen is al een glimp van angst, van verbetenheid of naïviteit te bespeuren, de objecten die hen omringen versterken deze sfeer'. (drs. Marike v.d. Knaap)
 

 
Larissa Naumova
van 20 november 1999 t/m 16 januari 2000

meer
Vanaf de eerste kennismaking van het Nederlandse publiek met Larissa Naumova in 1997 exposeert Galerie Lilja Zakirova jaarlijks haar nieuwe werken. Deze keer bestaat de nieuwe collectie uit acht recente schilderijen.
Naumova kan allerminst beticht worden van 'veel-schilderij'; haar werken krijgen na veel overdenkingen gestalte, hetgeen resulteert in een afgewogen beeldend kunstwerk.
 

 
Maria van den Eertwegh
Home is were the heart is
van 28 oktober t/m 18 november 1999
'Ik schilder zoals ik in de wereld sta. De signalen die ik opvang uit de wereld om mij heen komen soms van ver, maar ze komen ook van dichtbij. Deze signalen kunnen verontwaardiging of vragen oproepen, maar ook geluk of verdriet. Op deze signalen wil ik reageren door middel van mijn werk. Door een daad te stellen, aan te klagen of te wensen. Omdat ik zo puur mogelijk wil werken, laat ik mijn werken op een intuïtieve manier tot stand komen. Ik laat me als het ware met de stroom meevoeren. De beeldelementen komen dan als vanzelf naar boven. Zo moeten ze verbeeld worden. Het werk komt altijd vanuit een positieve instelling tot stand.' (Maria van den Eertwegh)
 

 
From Russia, with love
van 5 september 1999 t/m 24 oktober 2000
afbeelding: Moeder en Kind van Aleksej Makarov, 100 x 85 o/d
Na de succesvolle tentoonstelling 'From Russia, With Love' van vorig jaar, heeft Galerie Lilja Zakirova in de afgelopen periode met zorg een nieuwe collectie sociaal-realistische schilderkunst opgebouwd. De schilderijen stammen uit de jaren vijftig en zestig. Heel bewust is gekozen voor kleine, op board geschilderde werkjes; veelal schilderijen die kunstenaars voor zichzelf maakten en niet voor de Staat.
 

 
ANWAR ABDULLAEV
'Over de eenvoud'
Solotentoonstelling
van 8 mei t/m 27 juni 1999

meer


 
Sergei Rimoshevski
Solotentoonstelling
van 11 april t/m 5 mei 1999


 
José van Gool
'Passie voor lezen'
van 7 maart t/m 5 april 1999


 
From Russia, with love
Winter-tentoonstelling
van een aantal werken van Russische schilders
uit de jaren 1940, '50 en '60 in de stijl 'sociaal-realisme'
van 13 december 1998 t/m 16 januari 1999


 
Larissa Naumova
'Herinnering over de toekomst'
van 15 november t/m 12 december 1998


 
Raoef Mamedov
'In beelden gegoten'
Nieuw-testamentische scènes in fotografische bewerking
van 6 september t/m 10 november 1998
van 26 april t/m 30 mei 1998


 
Anwar Abdoullaev
solotentoonstelling 'Abdoullaev 1993-1998'
van 26 april t/m 30 mei 1998


 
José van Gool
'Bewegingen'
van 22 maart t/m 12 april 1998


 
Iris van Dongen
solotentoonstelling
van 12 oktober t/m 9 november 1997


 
'Venster op Nederland'
20 kunstenaars uit St. Petersburg
- prijswinnaars van de wedstrijd in het kader van het Peter de Grote-jaar.

van 31 augustus t/m 27 september 1997


 
Anwar Abdoullaev
solotentoonstelling
van 11 mei t/m 15 juni 1997


 
Larissa Naumova
solotentoonstelling
van 3 april t/m 4 mei 1997


 
Loebov Kostenko
'Villa Weltevree'
van 2 maart t/m 30 maart 1997


 
Tatjana Novikova en Natalia Volikova
Glassculpturen
van 20 december 1996 t/m 30 januari 1997


 
Maria van den Eertwegh
'Coming home'
van 21 november t/m 15 december 1996


 
Anwar Abdoullaev
'Geef ons heden ons dagelijks brood'
van 29 september t/m 17 november 1996


 
All rights reserved
© 1999-2014
z