Socialist Realist paintings
Galerie Lilja Zakirova beschikt over een met zorg samengestelde collectie schilderwerken uit de jaren 1940, '50 en '60 (ten tijde van het Communisme). De figuratieve schilderijen, vaak met een knappe impressionistische techniek geschilderd, worden wel geschaard onder de noemer "Sociaal Realisme".
 
Na de Russische Revolutie in 1917 was het kunst- en cultuurbeleid volledig in handen van de Staat gekomen. De pricipes waaraan de kunsten moesten voldoen, werden in 1928 zelfs heel concreet gedicteerd door de Communistische Partij, toen Andrei Zhdanov, secretaris van de Partij onder Stalin, officieel stelde dat kunstenaars kunst moesten produceren die begrijpelijk was voor de gewone man. De kunst moest hem inspireren tot respect voor hard werken en tot meebouwen aan de idealen van het Communisme.
De term "Sociaal Realisme" is lang beladen geweest; zeker onder invloed van de Koude Oorlog werd er vanuit het Westen veelal met een negatieve blik naar de Russische 20ste eeuwse kunst gekeken, maar nu we wat meer afstand krijgen van de geschiedenis komt er meer ruimte voor een genuanceerder beeld. Steeds vaker verschijnen er studies over de Russische kunstgeschiedenis van de laatste twee eeuwen en wordt de beeldende kunst uit de voormalige Sovjet-Unie in een bredere, cultuur-historische context geplaatst en meer op zijn artistieke merites beschouwd.
 
De schilderijen die Lilja Zakirova toont in haar galerie zijn tot stand gekomen in de jaren vijftig en zestig. Heel bewust heeft de galerie gekozen voor meest kleine, op board geschilderde werkjes; veelal schilderijtjes die kunstenaars voor zichzelf schilderden en niet voor de Staat. De in beeld gebrachte droom van gelukkig leven. Strandscènes en portretten, koeien op een drinkplaats en andere atmosferische landschappen. Ook gelukkig moederschap is een vaker terugkerend geliefd onderwerp.
 
Terug
 
All rights reserved
© 1999-2014
z