Solo exhibition “Delight” by Natalya Zaloznaya

Natalya Zaloznaya, Delight. Bubble, 70Х80, acryllic on canvas

D E L I G H T

NATALYA ZALOZNAYA

bij Galerie Lilja Zakirova in Heusden

Click here for the full catalogue of the exhibition

26 September t/m 15 November 2020

 

Galerie Lilja Zakirova opent op 26 september aanstaande een tentoonstelling met een verrassende nieuwe serie schilderijen van Natalya Zaloznaya. De poëtische sfeer die de presentaties van de Russische galeriste Lilja Zakirova zo vaak ademen en die voor een belangrijk deel voortvloeien uit haar keuze, wordt wederom bewaarheid in deze expositie die de zinnenprikkelende titel DELIGHT draagt.

De in Brussel woonachtige Wit-Russische kunstenares Natalya Zaloznaya (1960) exposeert al sinds 2004 bij Galerie Lilja Zakirova en heeft sindsdien internationale faam verworven. Zowel in Rusland als in verschillende Europese landen wordt het talent van Natalya Zaloznaya onderkend. Zo was zij één van de vertegenwoordigers van Wit-Rusland op de Biënnale van Venetië van 2005 en is werk van haar opgenomen in onder meer de Tretjakov Gallery in Moskou en in het Belarussische Staatsmuseum in Minsk. Ook in Londen en in Brussel, oogst haar werk grote bewondering en erkenning.

Kenmerkend voor haar artistieke proces is het werken in series, waarin zij één specifiek motief uitwerkt.  Toch kan er bij nadere beschouwing altijd een terugkerend thema in deze series herkend worden. Steeds opnieuw koppelt zij twee, ogenschijnlijk niet verenigbare werelden aan elkaar. Gewichtloosheid versus Zwaartekracht, Binnenwereld naast Buitenwereld, Microkosmos gekoppeld aan Macrokosmos; Tegenwoordigheid versus Herinnering. Door daarnaast in haar schilderkunstige beeldtaal andere artistiek-technische procedés te citeren zoals bijvoorbeeld het negatiefbeeld van de fotografie of een specifieke druktechniek, koppelt zij een hedendaagse, conceptuele werkwijze aan de klassieke verbeelding van de schilder.

In de schilderijen van haar meest recente serie DELIGHT, maakt Zaloznaya een sensatie zichtbaar waar geen beelden voor bestaan: de smaak. Zij wil een interne gewaarwording extern en concreet maken door er kleuren en vormen aan te koppelen. Deze omringen de zich spijzigende personages en worden opgenomen in hun gestalten terwijl de kleuren losgekoppeld lijken van specifieke ledematen en lichaamsdelen. De sensatie van het proeven neemt een surreële ruimte in die in sommige werken zelfs kan samenvloeien in en met een ander personage.

En opnieuw plaatst zij een paradoxaal gegeven in een groter concept en krijgt het een meer universele, wellicht zelfs Bijbelse duiding: het eerste begin van het leven waarin het toedienen van voedsel, het eten, de eerste kennismaking met de wereld betekent. Het aanraken, het proeven, het al dan nìet eten. Het oordelen en het begrijpen van de dingen. De vereniging met de wereld en met de ander.

Zeker de twee doeken uit deze serie, waarop een schijnbaar oneindige tafel zich in een diagonaal tot óver het doek uitstrekt, en waaraan een evenzeer oneindig aantal disgenoten samen aan de maaltijd zit, lijkt de individuele ervaring van het smaakzintuig als een apotheose te ontstijgen en in een breder kader te zetten.

De inhoudelijke èn artistieke gelaagdheid van het werk van Natalya Zaloznaya krijgt in deze serie DELIGHT opnieuw een uitermate boeiende verbeelding.

U wordt van harte uitgenodigd deze tentoonstelling te komen bekijken.