Ludmilla Popenko (Людмила Попенко)

Artist Biography

Lusia Popenko,White voile, 100×60, oil on canvas, 2007

De olieverfschilderijen van Ludmilla Popenko (geb. 1951-2015) worden bevolkt door onafhankelijke, verleidelijke vrouwen – en soms ook mannen – uit een glamoureus maar vervlogen verleden. De kunstenares put inspiratie uit foto’s en films uit de jaren dertig tot en met vijftig van de twintigste eeuw. Vergeelde kiekjes van een skivakantie gevonden in een oud album bij een antiquair, maar ook bekende beelden uit de fotografiegeschiedenis, zoals de portretten van het Parijse uitgaansleven in de jaren dertig door Brassaï, wekken haar interesse in het achterliggende verhaal op.

De foto’s dragen het verleden met zich mee en dit patiné geeft ze diepte en betekenis. Het treffen met de oude beelden is het beginpunt, vervolgens vangt het creatieve proces aan. De kunstenares stapt het verhaal op de foto binnen, ze contempleert het leven van de mensen die erop zijn afgebeeld en vereenzelvigt zich met hen. Als in een film wil ze in haar doeken een hint geven van wat er komen gaat, hoe het verhaal zal aflopen en welke emoties daarmee gepaard gaan. Op die manier wordt in haar werk een link tussen verleden en heden tot stand gebracht.

De onderwerpen in Popenko’s werk zijn bijna altijd afkomstig uit West-Europese bronnen. Hoewel de Sovjet-Unie in de jaren twintig en dertig haar eigen pléiade aan filmsterren had, werden de pers en het alledaagse leven meer in beslag genomen door aansporingen tot een sober en arbeidzaam leven. De beelden van een vroeger, mondain leven zijn dus niet alleen in de tijd, maar ook in de beleving van Popenko verwijderd. Juist daarom stimuleren ze haar verbeelding, wat dromerige, maar krachtige en emotioneel geladen werken oplevert.

Haar werken dragen een bijzonder kenmerk, een zogenaamd ‘Palimpsest-teken’ dat ter conceptuele gestalt en voor filosofische achtergrond tot haar schilderijen behoort en dat zich met een historische parallel bedient van de harmonieuze samenwerking van de tijden.

Galerie Lilja Zakirova, die het als haar taak ziet het Nederlandse publiek kennis te laten maken met het beste van hedendaagse beeldende kunst uit Rusland, heeft met deze kunstenares een groot talent in haar huis kunnen opnemen.